2024. június 12. - Villő

Előzzük meg a vízibaleseteket!

A nyári melegben aligha találni kellemesebb felüdülést a hűsítő hullámok között való fürdőzésnél. A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez a felelőtlen és meggondolatlan viselkedés következtében veszélyessé is válhat.
2008. május 16. péntek 11:27 - Hírextra
Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – rendkívül gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb módon történő hasznos eltöltésére. A nyaralásukat a vízparton eltölteni szándékozóknak azonban számolniuk kell az előre nem látható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is.

A vízbefulladások, víziközlekedési balesetek zöme a május 1-jétől szeptember 30-ig tartó fürdési idényben történik. A vízbefulladások számaránya nagymértékben függ az időjárási viszonyoktól. Kánikulai melegben az emberek tömegesen keresik fel a szabad vizeket felüdülés céljából, ekkor a vízbefulladások száma is emelkedő tendenciát mutat.

Az elmúlt évben 207 fő fulladt a szabad vizekbe. A Dunában 66, a Tiszában 19, míg a Balatonban 17 személy vesztette életét.

Annak érdekében, hogy pihenésük, nyaralásuk gondtalanul végződjön, kérjük, szívleljék meg tanácsainkat és tartsák be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait.

Természetes fürdővízben fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott lehet, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.


Tilos fürdeni:

hajóútban;

hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;

vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;

kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;

egészségre ártalmas vizekben;

a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;

vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;

éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;

ahol azt tiltó tábla jelzi.


A Balatonon és a Velencei-tavon minden év április 1-jétől október 31-ig vihar-előrejelző, illetőleg viharjelző szolgálat működik.

A jelzésképek jelentése a következő:

Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) – percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) – percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.

A viharjelző állomások körbe a Balaton partján, több irányból jól látható helyen vannak elhelyezve.

Folyamatosan figyeljék a viharjelző rendszert és időben térjenek vissza a partra.

Kérjük, hogy a tiltó rendelkezés hatálya alá tartozó vízterületeken saját biztonságuk érdekében ne fürödjenek!

Jó tudni, hogy aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.


Hasznos tanácsok:


- Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

- Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

- Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

- Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!

- Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!

- Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

- Mindig vegye figyelembe és tartsa be a viharjelző szolgálat – ahol található – által adott jelzéseket!

- Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

- Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

- Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejest ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!

- A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön míg a segítség megérkezik és ne hagyják el azt!

- Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön vagy szárítkozzon meg!

- Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!

- Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!

- Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!

- Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

- A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!

- A fürdőhely határait a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50×50cm-es bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken „120 cm” feliratú, folyókon „mély víz” feliratú táblával jelölik.

- A fürdési tilalmat 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával jelölik.Gyermekeink védelmében:

- Hat éven aluli és úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet a szabad vizekben!

- Gyermeket még a vízparton sem hagyunk felügyelet nélkül!

- Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.

- Úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

- Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak vagy csússzanak a vízbe.

Forrás: Police.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását