2024. június 12. - Villő

Bekérették a szlovák nagykövetet

A Külügyminisztériumba kérették csütörtökön Szlovákia budapesti nagykövetét; valószínűleg nem lesz magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó a közeljövőben - mondta Szentiványi Gábor külügyi szakállamtitkár csütörtökön, azt követően, hogy tárgyalt Juraj Mi
2008. május 16. péntek 07:37 - Hírextra

"Megfelelő tartalmi előrehaladást kellene először elérni a kétoldalú kapcsolatokban, hogy egy ilyen miniszterelnöki találkozónak értelme legyen. ( ) Jelenleg a tartalmi előkészítettség még nincs olyan szinten, hogy ez a közeljövőben megtörténjen" - hangsúlyozta sajtóértekezletén Szentiványi Gábor. A szakállamtitkár kiemelte: a legutóbbi napok fejleményei sem segítik elő a találkozó létrejöttét.

Elmondta, hogy a szlovák nagykövettől magyarázatot kért szlovák politikusok elmúlt napokban tett kijelentései, így Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke és Robert Fico miniszterelnök nyilatkozataival kapcsolatban. Ján Slota szombaton "lovasbohócnak" nevezte Szent Istvánt egy szlovákiai magyar történelemkönyvről szóló beszélgetésben. Robert Fico pedig egy nappal később azt mondta, hogy ha Magyarországon győz a Fidesz, akkor a magyar szélsőségesek megnyilvánulásai felerősödnek Szlovákiai ellen.

A megbeszélésen szó volt a pilisszentkereszti ügyről is. A Külügyminisztérium szerint továbbra is helyi ügyként kell kezelni a Szlovák Ház átköltöztetését, de a magyar kormány minden lehetséges lépést megtett az ügy megoldására - tette hozzá.

A szakállamtitkár megerősítette az MTI azon értesülését, hogy szerdán a szlovák külügyminisztériumba kérették a pozsonyi magyar nagykövetet Göncz Kinga keddi parlamenti felszólalása miatt. Erről is tárgyaltak a csütörtöki megbeszélésen. A külügyminiszter Csapody Miklós (MDF) képviselői kérdésre válaszolva a Magyar Gárdát hasonlította össze Ján Slota pártjával kedden az Országgyűlésben.

Magyarország jó viszonyra törekszik Szlovákiával - hangsúlyozta a szakállamtitkár.
Ugyanakkor a Külügyminisztérium szerint szlovák részről egy ideje kettős magatartás tapasztalható: amellett, hogy együttműködést szorgalmaznak a szlovákok, teret engednek a "konfliktusgerjesztő törekvéseknek" is. A tavaly novemberi párkányi külügyminiszteri találkozón Göncz Kinga egyebek mellett a szlovák kettős beszédet nevezte a kormányfői találkozó akadályának.

Csapody Miklós szerint jogos volt a magyar reakció, de az események folyamát ez nem fogja megváltoztatni.

"Az eseményekben érdemi változás a magyar Külügyminisztérium helyes és korrekt fellépése, valamint a szlovák hisztérikus válasz nem hoz eredményt" – hangsúlyozta az MDF képviselője reagálásában az MTI-nek.

Csapody Miklós szerint a rendszerváltás óta most először fordult elő Magyarországon, hogy a kormány lépéseket tesz a határon túli magyarok érdekében egy ellenzéki képviselő felvetése alapján. Ilyen körülmények között nem kerülhet sor a szlovák-magyar kormányfői találkozóra – tette hozzá.
A képviselő reméli, hogy Ján Slota Szent Istvánról tett kijelentésére a Magyar Katolikus Egyház és a Vatikán is reagál majd.

Kiss Péter kancelláriaminiszter és Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes legutóbb április elején egyeztetett a kormányfői találkozóról, ekkor abban állapodtak meg, hogy nyáron, feltehetően már június első felében Gyurcsány Ferenc hivatalos látogatást tesz Szlovákiában, eleget téve Robert Fico szlovák kormányfő korábbi meghívásának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását