2024. május 3. - Tímea, Irma

A raportőri rendszer a működés kulcsa

Az MSZP-frakcióban a raportőri rendszer megerősítésében látják a hatékonyabb működés zálogát; a frakciószabályzat módosításáról és a választási melléklet elfogadásáról hétfőn tárgyalnak a képviselőcsoport tagjai.
2008. május 16. péntek 15:48 - Hírextra

Varju László, az MSZP frakcióigazgatója az MTI érdeklődésére pénteken elmondta: a hétfői frakcióülésen egyrészt kiegészítik a frakciószabályzatot a választási melléklettel, másrészt vita kezdődik a Tóbiás József és Szanyi Tibor képviselő által készített, a frakció működési modelljét felvázoló tervezetről.

Mint mondta, az egypárti kormányzás miatt szükségesek új munkamódszerek, amelyeket később be is lehetne venni a szabályzatba.
A frakcióvezető-helyettes elmondta, az elképzelések között szerepel a raportőri rendszer bevezetése, vagyis az egy-egy témáért viselt kiemelt szakmai felelősség, illetve, hogy legyen egy olyan frakcióvezető-helyettes, aki a pártok közötti parlamenti egyeztetést kiemelten kezeli.
Varju László azt mondta, hétfőn szeretnék le is zárni a vitát, hogy őszre, vagy még hamarabb kidolgozhassák a konkrét javaslatokat.

Kitért arra, hogy a választási melléklet az eddig hagyományra épülő gyakorlatot rögzíti. A hagyományok szerint kétévente van tisztújítás a frakcióban.
Az MTI információi szerint a Tóbiás József és Szanyi Tibor neve által fémjelzett dokumentum célja, hogy a frakció haladéktalanul hozzon döntést a szervezett, hatékony munka érdekében, illetve hogy a frakcióülés váljon a politikai és szakmai döntések fórumává.

A képviselői részvétel arányának növekedése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a frakció az információk birtokában valódi döntéseket hozzon - vélik a javaslat készítői.
Három elvet, a részvétel, az azonos információs bázishoz való hozzáférés és az elszámoltathatóság elvét állítják követelményként a képviselőcsoport működése elé.

A dokumentum a jelenlegi posztokat tartaná meg frakcióvezetőségben: a frakcióvezető mellett lenne általános frakcióvezető-helyettes, frakcióigazgató, továbbá egy parlamenti munkát koordináló, egy társadalmi kapcsolatokért és egy kommunikációért felelős frakcióvezető-helyettes.
Az MSZP-frakció vezetője Lendvai Ildikó, az ő általános helyettese Katona Béla. Frakcióvezető-helyettes továbbá Göndör István, Kovács Tibor, Mesterházy Attila és Varju László, aki a frakcióigazgatói posztot is betölti.

Négy raportőri poszt létrehozását is javasolja a Tóbiás József vezette munkacsoport, egy társadalompolitikait, egy gazdaságpolitikait, egy külügyit és egy fejlesztéspolitikait.
Új intézmény lenne a társadalmi bizottság, amely a döntések előtt a témával foglalkozó civil és szakmai szervezetekkel egyeztetne. A jelenleg is működő, de más feladatokat ellátó képviselői szolgáltató iroda a képviselők választókerületi munkáját segítené.
Raportőri rendszerben készítette elő az MSZP-frakció az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot; a raportőri csoportban a frakció különböző munkacsoportjainak egy-egy képviselője vett részt.

Szanyi Tibor korábban arról beszélt, hogy ha támogatást kap az általuk felvázolt működési modell, akkor indul a frakcióvezetői posztért. A tisztújítást június 2-ára tervezik. A frakcióvezetőség tagjai várhatóan újraindulnak posztjukért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását