2024. április 29. - Péter

Az MDF nem szavazhatja meg a költségvetési törvényt

Az MDF ellenzéki pártként akkor sem szavazhatja meg a kisebbségi kormány költségvetési törvényjavaslatát, ha az MSZP támogatja a demokrata fórum Nemzeti Adószabadság Programját - mondta az MDF elnöke pénteken Kecskeméten.
2008. május 16. péntek 18:26 - Hírextra

Ellenzéknek és kormánynak is bármit meg lehet szavazni a parlamentben, anélkül, hogy a koalíció vádjával lehetne őket illetni. A miniszterelnök megválasztása és a költségvetés elfogadása azonban kivételt jelent - fogalmazott Dávid Ibolya az MTI kérdésére válaszolva.

Kifejtette: Európában ez két olyan bizalmi szavazás, amelynek résztvevői közös politikai felelősséget viselnek, a támogatók koalíciós partnerek. Az MDF elnöke szerint pártja a következő időszakban is betartja az írott és íratlan szabályokat.

Kérdésre válaszolva az SZDSZ ellenzéki szerepével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az "átmenet, határeset: kinn is vagyok, benn is vagyok". Dávid Ibolya úgy látja, nem lehet komolyan beszélni az SZDSZ ellenzékiségéről, már csak azért sem, mert a minisztereket ugyan visszavonták a kormányból, delegáltjai nem léptek vissza sem a külszolgálatból, sem az igazgatóságokból, felügyelő bizottságokból, köztestületekből.

"Ami terhes volt a kormánypártiságból, abból köszöni szépen nem kér, ezt üzente a Szabad Demokraták Szövetsége. Ami meg előnnyel jár pénz, hatalom, paripa és egyéb vonatkozásában, azt pedig szívesen elfogadja" - fűzte hozzá Dávid Ibolya.

Mint mondta, az MDF vezetésében nem vetődött fel a gondolat, hogy bizalmatlansági indítványt terjesszenek be a miniszterelnök ellen. Ehhez az ellenzéki pártoknak közösen egy új miniszterelnök-jelöltet is meg kellene nevezni és egy közös programban megállapodni.

Dávid Ibolya szerint ugyanakkor új miniszterelnök kell, mert Gyurcsány Ferenc körül "elfogyott a levegő" és nincs abban a helyzetben, hogy értelmes áldozatvállalást kérjen az állampolgároktól. "A március 9-iki népszavazás feltetet az i-re a pontot" - mondta az MDF elnöke.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását