2024. április 27. - Zita

Rézkori település temetőjét találták meg

Rézkori település temetőjét találták meg a régészek a 47-es út mellett folyó ásatáson Hódmezővásárhely és az algyői Tisza-híd között - közölte Tóth Katalin, a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum ásatásvezető régésze csütörtökön az MTI-vel.
2008. május 15. csütörtök 13:20 - Hírextra

Az ásatás, melyet a 47-es út négysávosra bővítése miatt végeznek, április végén indult és június első napjaira fejeződik be - mondta a szakember a feltárásról a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A most feltárt sírok és más leleltek egyértelműen arra utalnak, hogy egy korábbi ásatáson előkerült rézkori település temetőjét sikerült megtalálni. Az ásatás első szakaszában elsősorban kerámiatöredékek kerültek elő, de már teljes sírt is sikerült feltárni - közölte a régész.

Felidézte, hogy az út közelében korábban - 2002-ben és 2003-ban - végzett ásatásokon a jelenlegi feltárás helyszínétől néhány száz méterre három különböző korszakból származó településmaradványt találtak. Az egyik egy középső rézkori település az időszámítás előtti negyedik évezred első feléből, a másik egy késő bronzkori telep volt valamivel több mint kétezer évvel későbbről, a harmadik pedig egy avar kori teleprészlet a VI-VIII. századból.

Tóth Katalin elmondta: az éghajlat hűvösebbé és csapadékossá válása következtében a rézkorban jelentősen megváltozott a társadalom és gazdálkodás is. A késő neolitikumban a térségben nagy központi telepeken éltek az emberek, ezek a rézkorra felbomlottak, kisebb ideiglenes települések költöztek a főként állattartással foglalkozó itt lakók.

Az ideiglenes telepek ellenére erre az időszakra tehető a nagy sírszámú a lakóhelytől elkülönülő állandó temetők kialakulása. A sírokat vizsgálva már jelentős társadalmi differenciálódás figyelhető meg, az elhunytakat kő- és rézeszközökkel, edényekkel, esetenként aranytárgyakkal temették el szigorú rítus szerint. A férfiakat a jobb-, a nőket baloldalukra fektetve, lábukat fölhúzva, zsugorítva temették el - tudatta az ásatásvezető.

Az előkerült leletanyagot a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban dolgozzák fel és restaurálják az intézmény munkatársai.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását