2024. április 25. - Márk

Chippo személyében új párt kapott Tigi

Chippo személyében párt kapott Tigi, a Szegedi Vadaspark nőstény törpevízilova; a tizenegy hónapos fiút csütörtökön mutatták be a Tisza-parti városban.
2008. május 15. csütörtök 17:54 - Hírextra

A jelenleg hetvenkilós Chippo a németországi Chemnitzi Állatkertben született, és május 9-én érkezett Szegedre, a nemzetközi fajmentési program keretében, és egyből elfoglalhatta a számára kijelölt térfelet az új vízilóházban. Kezdetben csak a rácson keresztül érintkezett egy évvel idősebb társával, majd kedden már közvetlenül is találkozhatott vele. Mindkét fél részéről nagy volt a megilletődöttség és zavar, de a biztató jelek alapján békésen meg fogják osztani egymással a külső kifutót és a medencét. Ez azért is nagy szó, mert a törpevízilovak - nagy rokonaikkal ellentétben - magányos állatok, és agresszívek is lehetnek egymással.

A törpevíziló az egyik legkésőbben, a XX. század elején felfedezett nagy emlősfaj. A nyugat-afrikai esőerdőkben honos vastagbőrű abban is különbözik a vízilótól, hogy kevésbé kötődik a vízhez, veszély esetén is inkább a bozótba menekül, mint a víz alá. Veszélyeztetett állat, mintegy háromezer példány él szabadon, állatkertekben pedig 360 egyedet nevelnek. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége ezért is hívott életre nemzetközi fajmentési programot a kilencvenes évek elején a védelmére és szaporítására.

"Az, hogy a Szegedi Vadaspark ilyen rövid idő alatt hozzá tudott jutni egy párhoz, az itt folyó szakmai munka elismerése, amelynek első gyümölcsére 3-4 év múlva lehet számítani, amikor ivaréretté válnak a fiatalok" - mondta Veprik Róbert igazgató.

A törpevíziló kicsinyeit a szárazföldön hozza világra, az újszülött akkora, mint egy kifejlett házinyúl, 5-7 kilogramm. Születése után mindjárt föláll és kéthetesen már tud úszni.

A kifejlett állat vízinövényekkel, gyökerekkel, gumókkal, lepotyogott gyümölcsökkel táplálkozik, Tigi és Chippo kedvence a saláta. A törpevíziló hossza megüti a 180-185 centimétert, testsúlya a 180-250 kilogrammot. Az emberen kívül a felnőtt állatnak legfeljebb a leopárd lehet az ellensége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását