2024. április 20. - Tivadar

Bajnai: Fontos előrelépés történt

Érdemi munkát végzett az elmúlt 11 hónapban az önkormányzati minisztérium - jelentette ki Bajnai Gordon tárcája átadásakor csütörtökön a fővárosban. Gyenesei István új miniszter azt mondta, minden területen a megújulást kívánja elősegíteni. A Fidesz szeri
2008. május 15. csütörtök 11:57 - Hírextra

Bajnai Gordon - aki a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetője lett - közlése szerint fontos előrelépés történt az elmúlt közel egy évben az építésügyben a dereguláció területén. Kifejtette: több, mint harminc jogszabály módosul, sokkal gyorsabb lesz az építőipari beruházások előkészítése. Kiemelte az országos területrendezési és Balaton törvényt, amelyeket most tárgyal a parlament, s amelyek hosszú távra meghatározhatják az infrastrukturális és területfejlesztési kereteket.

A kistérségi társulásokra idei évben 28 milliárd forintot fordítanak. A távozó miniszter szerint ezek a jövő önkormányzatiságának egyik pillérei. Bajnai Gordon szomorúnak tartotta ugyanakkor, hogy nincs meg a parlamentben a "politikai bölcsesség", amely lehetővé tenné, hogy a kétharmados többséget igénylő, s már 15 éve húzódó önkormányzati reform megvalósuljon. Ebben nem sikerült áttörést elérni - mondta.

Lakásügy területén a panelprogram kibővítését említette. Utalt arra, hogy a pénzügyminiszterrel történt megegyezés értelmében 2010-ben minimum 10 milliárd forint jut a költségvetésből panelfelújítás támogatására. Évente 50-60 ezer lakásfelújítása indulhat így meg - jelezte.
Tovább működteti új tárcájánál az uniós visszaélések felderítésére létrehozott honlapot, amelyre eddig több, mint 300 feljelentés érkezett. Ezek egy része nem komoly, ám húsznál esetben indult valamilyen eljárás.

Az olimpiai felkészülésről azt mondta, hogy soha még ennyi pénz erre a célra nem állt rendelkezésre. Az évente szokásos finanszírozásnál jóval korábban, és előleget is biztosítottak. Nincs pénzügyi akadálya annak, hogy a magyar olimpiai csapat sikeresen szerepeljen - közölte.

Gyenesei István elmondta: mindenkire számít a minisztériumnál és szervezeteinél. Sem szervezeti, sem személyi változásokat nem tervez, amíg erre kényszerítő körülmény nincs.

Azt mondta, arra készül, hogy nehéz időszakban, a ciklus végéig eredményes munkát végezzen. Szeretne azokra az eredményekre, értékekre támaszkodni, amelyeket elődei felépítettek.

Az olimpiai felkészülésről azt mondta, hogy az állam megtette kötelességét. A felkészülés ezen szakaszában a Magyar Olimpiai Bizottságé a felelősség és a lehetőség, hogy minként veszünk részt az ötkarikás játékokon, és milyen pozitív, illetve negatív hatások érnek bennünket.

A sajtóban a napokban megjelent "kényes ügyekről" elmondta, tudatosan semmiféle törvénysértést nem követett el, s azok ellen, akiktől az információk származhatnak, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

"Nincs okom, hogy meghátráljak, vagy bármilyen formában önkritikát gyakoroljak" - fogalmazott a leendő tárcavezető.

Megjegyezte: a szerdai és csütörtöki újságokban megjelenteket nem olvasta. Ami a sajtóban megjelent, azok "ismertek voltak", de hogy mi miért történt úgy, tőle a mai napig nem kérdezték meg.
A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András közleményben reagált és azt írta: Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter közgyűlési elnöksége alatt visszaélések történtek Somogy megyében és jelenleg öt olyan ügyben folyik nyomozás, amelyekben érintett lehet, és a legfrissebb sajtóhírek szerint - mint írta - "Gyenesei saját ismerőseit tömte közpénzzel, anélkül, hogy munkájuknak bármilyen nyoma lenne".

"Gyurcsány Ferenc és az MSZP görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, még azután is, hogy mind társadalmi, mind parlamenti támogatottságukat elveszítették. Az így kialakult államválság egyik súlyos tünete, és a kisebbségi kormányzás +ára+, hogy egy ilyen embert neveznek ki miniszternek, akit ráadásul az Országgyűlés szakbizottsága sem támogat" - írta Cser-Palkovics András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását