2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A nagy Maci Laci rejtély - Miért guberlának a medvék?

Az amerikai barnamedvék újabban nem csupán a kempingezők készleteit dézsmálják meg, hanem rákaptak a városi kukázásra is a bevásárlóközpontok és házak környékén keresve a napi betevőt - a Wildlife Concervation Society elnevezésű amerikai természetvédő sze
2008. május 15. csütörtök 09:14 - Hírextra
A vizsgálat során a kutatók 116 felnőtt medve, valamint 9 nőstény és utódaik viselkedését követték nyomon, s genetikai vizsgálatokat is végeztek a rokoni szálak megállapítására. Az állatokat aszerint kategorizálták, hogy rákaptak-e az "emberi" táplálkozásra, avagy a hagyományos "medveétrendet" preferálják - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

A zoológusok abból a feltételezésből indultak ki, hogy a bocsok anyjuktól lesik el a kukázás fortélyait, ám mint kiderült, az anyamedvék többsége vétlen. Az állatok vagy maguktól szoknak rá a hulladékra, vagy egy másik medvétől kapnak kedvet, s nem feltétlenül családtagtól lesik el, hogy hogyan tehetnek szert egy kis táplálékra. Kilenc medvéből öt rendszeresen kiruccan a vadonból a városba, noha anyjuk még nem kukázott.

Az újfajta táplálkozási szokásokat a kutatók egyébként azzal magyarázzák, hogy ez az élelemforrás egész évben a medvék rendelkezésére áll: a kukák mindig ugyanott találhatók, s ami a fő, állandóan tele vannak. A vizsgálat szerint a kukázó medvéket meglehetősen nehéz visszaszoktatni a hagyományos táplálkozásra.

A kutatók reményei szerint a felmérés révén csökkenthető a medvék és a városlakók közötti konfliktusok gyakorisága. A medveportyák nemcsak anyagi kárt okoznak: nem ritkák az emberi sérülések, az állatok visszatoloncolása természetes élőhelyükre költséges, s előfordul, hogy a találkozás a medvék halálával végződik.

Az Egyesült Államokban egyébként már megjelentek a medvebiztos bádogételes dobozok, amelyeket kirándulóknak kínálnak. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint e dobozoknak hála lényegesen csökkentek a medvék és a kempingezők közötti konfliktusok gyakorisága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását