2024. március 29. - Auguszta

Vitára alkalmas az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény

Egyhangúlag igennel szavazott az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén arról, hogy általános vitára alkalmas az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről szóló javaslat.
2008. május 14. szerda 15:39 - Hírextra

A szavazást megelőzően éles politikai vita bontakozott ki kormánypárt és ellenzék között a pénztártörvény megszületésének körülményeiről.

"Demokráciában ilyen botrány még nem történt, mint amilyen a pénztártörvény kapcsán" - kommentálta a még hatályos törvény előéletét Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke. A politikus úgy vélte, a kormánynak önkritikát kell gyakorolnia, és le kell vonnia a konzekvenciákat, valamint gesztusokat kell tennie az ellenzék felé annak elismerésére, hogy "rossz irányba indultak el" - utalt az egészségbiztosítás részben magántőke általi finanszírozására a politikus.

Szóvá tette, hogy a kormányoldal - beleértve az SZDSZ-t is - hisztériakeltéssel vádolta az ellenzéket, amikor arra hívták fel a figyelmet, hogy a magántőke bevonása a biztosítási rendszerbe nem jó megoldás. Schvarcz Tibor, a bizottság szocialista elnöke, reflektálva Mikola István szavaira úgy vélte, nem lehet gesztusokat kérni a Parlament előtti tüntetések és az szocialista képviselők házára dobott Molotov-koktélok után. Pesti Imre (Fidesz) visszautasította Schvarcz Tibor megjegyzését, mint mondta "KGB-s módszerre utal" az, hogy az atrocitások értelmi szerzőinek az ellenzéket próbálják beállítani, és - mint mondta - ha Schvarcz Tibor "B-középről és Molotov-koktélról beszél, a kormánypártok körül kellene alaposabban körülnézni.

Kökény Mihály, a szakbizottság szocialista elnöke azt mondta: a szocialisták egy ma is vállalható kompromisszumot kötöttek. Hangsúlyozta azt is, hogy az MSZP soha nem akart üzleti, versengő biztosítókat "beengedni" az egészségbiztosítás területére.

"Ismert politikai események és körülmények kapcsán a befektetői érdeklődés hiányában esélytelenné vált a törvényben megszabott rendben a kisebbségi részvényértékesítés, ezért új törvényre van szükség" - fogalmazott Kökény Mihály, aki kiemelte, ez nem jelenti azt, hogy "minden marad a régiben".

Nagy Kálmán (KDNP) tragikusnak nevezte az egészségügy elmúlt másfél évét, és arra kérte a kormányt, hogy "most már ne csináljon semmit, ne kezdjen új koncepcióba, hanem kezdjen el a rendet tenni".

Juhászné Lévai Katalin (MSZP) hozzászólásában úgy fogalmazott: az ellenzék igenis pánikot keltett a törvény kapcsán, és az egyes megállapításokat torzítva, elferdítve tárta a közvélemény elé, továbbá a törvény vitájában az ellenzék nem volt konstruktív, hiszen egyetlen javaslattal sem segítette a törvényhozási munkát.

Horváth Zsolt, a fidesz képviselője azt mondta: "másfél éven át szórakoztak az emberekkel egészségbiztosítási reform címszóval, amely károkat nem lehet forintba kifejezni, csak életévekben". Meg kell nevezni a felelősöket, "itt az ideje a felelősségre vonásnak" - tette hozzá. Kiemelte: másfél milliárd forintot dobott ki a kormány az ablakon azzal, hogy kinevezték a pénztárak vezérigazgatóit, a vezetők fizetést kapnak és több száz milliót költöttek kommunikációra is. Schvarcz Tibor (MSZP) a felelősségre vonás kapcsán úgy fogalmazott: az 50-es évek politikai gyakorlata térne vissza, amikor politikai okokból kerestek felelősöket. Heinz Tamás (Fidesz) kifejtette, az ellenzék "nem személyes akasztást akar", amikor felelősségre vonásról beszél. Úgy vélte, az SZDSZ felelős a kialakult helyzetért és nem az ellenzék.

Csáky András (MDF) hozzászólásában pártja nevében visszautasította, hogy az ellenzék nem segítette a munkát, mint mondta, a demokrata fórum számtalan módosító indítványt nyújtott be a törvényhez. A jogszabály szerencsére nem hatályosult, így annak negatív hatása sem érződhet. Úgy vélte, mindkét politikai erőnek le kell vonnia a tanulságot a jövőre nézve, mert ilyen agresszív módon egy ágazati átalakítást nem lehet áterőltetni a törvényhozáson.

Béki Gabriella (SZDSZ) helyét a bizottságban Bőhm András liberális politikus vette át, aki azonban nem volt jelen az ülésen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását