2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újgenerációs Zeppelin

Hetvenegy évvel a Hindenburg katasztrófája után újra üzembe állítanak egy Zeppelint Amerikában. A német Zeppelin-Luftschifftechnik (ZLT) eladta a negyedik darabot a klasszikus Zeppelin modernizált, NT (Neue Technologie) jelzésű változatából. A vevő az ame
2008. május 14. szerda 07:09 - Hírextra
"Európa és Ázsia után Észak-Amerika egén is megjelenik az új Zeppelin" - mondta Thomas Brandt, a friedrichshafeni cég vezetője. A gépet San Franciscóban használják majd, turisták fognak utazni rajta városnéző túrákon, bevetik reklámkampányokban és tudományos célú repüléseket is végrehajtanak vele.

Az új modell a magyar Schwarz Dávid terveit felhasználó Ferdinand Zeppelin munkáján alapul. A német gróf építette az első hidrogéngázzal töltött, merev testű, kormányozható léghajót. Az új műfajt a múlt század húszas éveinek végén vezették be a polgári repülésben. A Frankfurt és a New Yersey állambeli Lakehurst közti transzatlanti járaton közlekedő Hindenburg 1937. május 3-án zuhant le Boston mellett. Harmincöten haltak meg a szerencsétlenségben, a Zeppelineket pedig kivonták a forgalomból.

A legenda a kilencvenes években támadt fel. A korábbiaknál biztonságosabb NT modell 75 méter hosszú, 12 személyes, óránkénti 125 kilométeres sebességre képes és 900 kilométert tud megtenni egyhuzamban. Az elsőt 2001-ben állították üzembe Németországban, azóta már több tízezren utaztak rajta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását