2024. április 28. - Valéria

Orbán az új többségről

Orbán Viktor a következő hetekben, hónapokban rendszeresen beszél majd arról, hogy milyen új egyezségekben kell megállapodnia az új többséghez tartozóknak. A Fidesz elnöke az MTI arra vonatkozó kérdésére mondta ezt kedden, hogy Stumpf István szerint Fides
2008. május 13. kedd 12:30 - Hírextra
Stumpf István az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, politológus hét végi nyilatkozatát a keddi Népszabadság idézte. A lap arról írt, hogy Stumpf István szerint akár előrehozott választások esetén, akár 2010-ben, a Fidesz kormányzását az átmenetet szabályozó társadalmi szerződéssel kell kezdeni; és az új alku az új közteherviselési rendszert szabályozná.

A Magyar Moncloa-paktumot tervez a Fidesz című cikk szerint Stumpf István azt mondta: egy nagy, széles társadalmi-gazdasági megállapodást kell kidolgozni. (A Moncloa-paktum 1977-ben Spanyolországban a diktatúrából a demokráciába való átmenet békés, bosszúmentes útját jelölte ki.)

Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: nem szeretné Stumpf István szavait magyarázni. Mint mondta, véleménye szerint a Magyarországon létrejött új többség, amely a népszavazáskor átütő erővel meg is mutatta magát, arra való, hogy Magyarországon új egyezségek jöjjenek létre, mert a régiek felbomlottak.

Szerinte Magyarország és a külvilág között és az országon belül is szükség van jónéhány egyezségre.

Orbán Viktor azt mondta, a következő hetekben-hónapokban egy-egy téma kapcsán rendszeresen fog beszélni arról, hogy miben kellene megállapodniuk az új többséghez tartozóknak, és hogyan lehetne megállapodásokkal bővíteni az új többséget.

A Fidesz elnöke Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt vezetőjével való budapesti tájékoztatója után válaszolt újságírói kérdésekre.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz szerint a kormány osztja meg a határon túli magyarokat, most azonban a Fidesz áll ki egy új erdélyi alakulat mellett, Orbán Viktor azt mondta: ma nem az a probléma, hogy magyar kormány bárkit is megoszt, hanem az, hogy nincs, nem tudja működtetni az államot, nem tud kormányozni, ezért Magyarország egy elég komoly államválsággal néz szembe.

Hangsúlyozta: semmi értelme és tisztességtelen is, ha arra akarják kényszeríteni a magyarokat, hogy "még két évig gubbasszanak egy totálkáros autóban, aminek nincs kereke, nincs motorja és törött a kormánya".

"A közrend felbomlik a tisztességes gazdálkodás szabályai megszűntek, a kiszámítható gazdálkodás szinte lehetetlen, az adóterhek nap mint nap nőnek és agyonnyomják az embereket, miközben mindenki változást akar, amit az ország vezetése nem akar meghallani" - fogalmazott.

Mint mondta, sosem gondolta volna, hogy Magyarország oda jut, hogy nem csak társadalmi többség nincs a kormány mögött - ami elő szokott fordulni egy négyéves ciklus alatt - hanem parlamenti többség sincs.

Kijelentette: számára a parlamenti többség nélküli kormány, nem kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását