2024. május 3. - Tímea, Irma

Arató Gergely és a kétszintű érettségi

A Felsőoktatási Kerekasztal tárgyal a közeljövőben a kétszintű érettségi eddigi tapasztalatairól - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára kedden az MTI-nek. A tárca illetékese szerint szó sincs arról, hogy ne működne a rendszer.
2008. május 13. kedd 15:21 - Hírextra
A szaktárca arra kíváncsi, mi a tapasztalata a felsőoktatás szereplőinek három év után az emelt szintű érettségiről. Ennek alapján lehet majd bármilyen javaslatot megfogalmazni - mondta.

Ma az a jogi helyzet, hogy a rektorok, az érintett felsőoktatási intézmények területenként bármikor kötelezővé tehetik az emelt szintű vizsgát a felvételihez. Ez a nyelvi tárgyaknál például kötelező - jegyezte meg Arató Gergely.

Az államtitkár szerint elsősorban a felsőoktatás tudja, mire van szükség a felvételihez. Ez elsősorban nem jogszabályi ügy, hanem a felsőoktatás ügye - fogalmazott.

Ha igény mutatkozik a felsőoktatás szereplőinek részéről, hogy emelt szintű vizsga legyen kötelező a felvételi során, akkor a tárca erre is nyitott - közölte.

A problémát abban látta, hogy a felsőoktatási képzések jelentős részénél felesleges az emelt szintű érettségi, mert nincs akkora verseny a bekerülésnél, s ezért nem választják a diákok sem.

Az emelt szintű vizsgát szerinte azért választják kevesebben, mert a jelentkezők mérlegelik, felkészültségük megfelelő-e.

Szó nincs arról, hogy ne működne a kétszintű érettségi rendszere - reagált a Magyar Nemzet keddi írására, hozzátéve: olyan véleményt tulajdonítanak neki, amit nem mondott.

Ettől függetlenül magának az érettséginek a lebonyolítását, a vizsgák szabályait külön testület is vizsgálja. Ez folyamatos felülvizsgálatot jelent. - jelezte Arató Gergely.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását