2024. április 18. - Andrea, Ilma

Pannon Filharmónikusok péntekig

Pénteken zárul a Pannon Filharmonikusok tavaszi budapesti koncertsorozata; a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az együttest vezényli és Beethoven G-dúr zongoraversenyét előadja Alexander Lonquich - közölte Gráf Orsolya sajtómenedzser az MTI-vel.
2008. május 12. hétfő 10:47 - Hírextra
A Harmonia Humana című sorozat záró hangversenyén Wolfgang Rihm német komponista La:ndler 13 vonósra című alkotása hangzik el először. A szerző semmilyen stílusirányzathoz nem sorolható, akár a romantikához is képes visszanyúlni annak érdekében, hogy kifejezésre juttassa zenei mondanivalóját. Wolfgang Rihm zenéje képviseli a jelent ezen az esten akkor is, ha már a múlt században, 1979-ben íródott a mű - jegyezte meg Gráf Orsolya.

Az esten a trieri születésű Alexander Lonquich a zongora mellől irányítja a zenekart, miközben versenyszólamát, Beethoven G-dúr zongoraversenyét (op. 58) játssza. A mű a szerző öt, zongorára írott versenyműve közül talán a legszemélyesebb hangvételű.

A koncertet Robert Schumann IV. d-moll szimfóniája zárja; ez a mű 1841-ben keletkezett. Schumann feleségét, Clarát köszöntötte vele születésnapján. Alapkoncepciója az organikus egység: a zeneszerző előírása, hogy a tételeket megszakítás nélkül adják elő.

Alexander Lonquich szólistaként és kamarazenészként is korunk egyik vezető előadóművésze. Gyakori vendég olyan jelentős nemzetközi fesztiválokon, mint amilyen például a Salzburgi Ünnepi Játékok, az ottani Mozart-hét, a Schubertiade Schwarzenberg, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál vagy a Ruhr-vidéki Zongorafesztivál.

Néhány éve Alexander Lonquich karmester-szólistaként kettős szereposztásban koncertezik jeles zenekarokkal, mint a Camerata Salzburg, a müncheni és a bázeli kamarazenekar és a Mahler Chamber Orchester, az utóbbival évek óta szoros együttműködést folytat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását