2024. április 27. - Zita

Másfélmillóból szépülnek a szegedi oroszlánok

Másfél milliós beruházás keretében restaurálják a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtti oroszlánszobrokat -mondta az intézmény sajtóreferense. Az alapos restaurátori munkát követően ismét régi fényében pompázhatnak a múzeumot hosszú évtizedek óta méltóságtelj
2008. május 11. vasárnap 10:18 - Hírextra
A szóvivő hozzátette: sokan emlékeznek a 80-as évek magyar kultuszfilmjéből, a Szerelem első vérigből arra a jelenetre, amikor a Beri Ary által játszott Füge szerelmes vagányként bátorságát bizonyítandó leugrik a szegedi múzeum előtti oroszlánról. E kép országos ismertséget hozott a múzeumi oroszlánok számára.

A múzeum előtti két oroszlán szobrot több mint száz évvel ezelőtt, 1896-ban alkották. Mára azonban jelentősen veszítettek eredeti szépségükből. A sóskúti durva mészkőből faragott szobrok erősen erodálódtak, szennyezetté váltak, helyenként elmállottak, és töredeznek. Az időjárásnak kitett köveken mind a fizikai, mind a kémiai korrózió nyomai fellelhetőek. Ehhez nagymértékben hozzájárul a környezet szénmonoxid-szennyezettsége. A talpazat fugái teljes hosszon repedezettek. A múzeumi oroszlánszobrok megértek egy alapos restaurálásra.

A Móra Ferenc Múzeum néhány évvel ezelőtt "oroszlánrészt" bocsátott ki, hogy így biztosítson forrásokat a beruházáshoz. Akkor többszázezer forint gyűlt össze. Ezt az összeget most a megyei múzeum kiegészíti, illetve a másfélmilliós munkához rendelkezésre áll egy 800 ezer forintos pályázati támogatás is.

A jövő hét elején kezdődő restaurálás részeként először megtisztítják a kőfelületet a rárakódott szennyeződésektől. A tisztítást követően eltávolítják a hámló, fellazult korábbi pótlásokat, majd a kő kiszáradása után következik a mállott részek újraalkotása és a plasztikai helyreállítás. A szakemberek szerint a jövőben négyévente meg kell ismételni az oroszlánok tisztítását, az algák, mohák eltávolítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását