2024. május 3. - Tímea, Irma

Mesic: számolni kell a Mollal az INA privatizációjakor

A horvát olajvállalat privatizációjakor számolni kell azzal, hogy a Mol az INA legközelebbi partnere - mondta Stjepan Mesic horvát köztársasági elnök pénteken Budapesten, az MTI-nek adott interjújában.
2008. május 10. szombat 09:03 - Hírextra

A Mol a legközelebbi partnere az INÁ-nak, és ezzel minden privatizációban számolni kell - mondta Stjepan Mesic az MTI azon kérdésére, hogy a magyar olajvállalat élvezhet-e elsőbbséget a horvát cég privatizációjakor.

Az államfő hangsúlyozta: mindenképpen azt szeretnék, hogy a Mol és a horvát INA továbbra is együttműködjön, és tovább szélesítse a kooperációt. A két társaságnak továbbra is közösen kellene befektetnie, akár Európán kívül is.

Az európai energiaforrások diverzifikálásával kapcsolatban Stjepan Mesic kiemelte: jelenleg Horvátország fogyasztásának egyharmadát képes saját forrásokból fedezni, a többit importálja. Épp ezért Horvátországnak is szüksége van tranzitvezetékekre, illetve a tervezett cseppfolyós-gázterminálokra - tette hozzá.

Országa uniós integrációjával kapcsolatban Stjepan Mesic azt mondta: lelassult Horvátország integrációs folyamata a szlovén elnökség idején, az ország azonban folytatja a felkészülést, és 2009 végéig teljesíti a csatlakozási feltételeket.

A Szlovéniával kapcsolatos határvita és a halászati tilalom olyan kérdés, amelyet meg lehet oldani. Ha a kétoldalú tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor nemzetközi bíróság elé is kerülhet az ügy. Szlovénia mindazonáltal nem fog vétózni, mert Horvátország jelentős piac a szlovénoknak - vélte a horvát elnök.

Horvátország NATO-csatlakozásához kapcsolódóan az államfő kiemelte: országa minden kétséget kizáróan teljesíteni fogja vállalt kötelezettségeit. Horvátország modernizálja hadseregét, és részt vesz nemzetközi missziókban - tette hozzá.

Stjepan Mesic egynapos látogatásra érkezett pénteken Budapestre. Az államfő tárgyalt Sólyom László köztársasági elnökkel, találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel. Stjepan Mesic felszólalt az Európa-napi ünnepi konferencián is az Országházban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását