2024. április 27. - Zita

Kóka és a bezzegországok

Kóka János szerint a magyarországi gazdasági lassulás egyik oka, hogy elmaradt a közteherviselési reform, az adócsökkentés és az adórendszer egyszerűsítése. Az SZDSZ elnöke csütörtökön salgótarjáni sajtótájékoztatóján azt mondta: bízik benne, hogy a szoci
2008. május 9. péntek 07:26 - Hírextra
Kóka János úgy fogalmazott: Magyarországnak nincs más választása, mint hogy hasonló útra lépjen, mint a sikeres kelet-közép-európai országok. A liberális politikus kifejtette: Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában és Szlovéniában már megtörtént az adórendszer egyszerűsítése és az adó csökkentése az egykulcsos adó bevezetésével, Csehország 2009-től, Lengyelország pedig 2011-től készül rá.

Kóka János a közteherviselési reform elemei közül az állam működési kiadásainak csökkentését, a rászorultsági elv erősítését, az ideiglenes szolidaritási adók megszüntetését, az adóbázisok kiszélesítését, az adórendszer egyszerűsítését és a 20 százalékos egykulcsos adót emelte ki. A javasolt csomag további részei az adóbürokrácia csökkentése, az adó- és államadósság csökkentését célzó adóreform alap felállítása, a pártfinanszírozás rendbetétele, a korrupció visszaszorítása és egy új közpénzügyi törvény.

Hangsúlyozta: a liberális csomag a konvergenciaprogram szigorú továbbvitelével számol, mert "a megnövekedett nemzetközi gazdasági kockázatok mellett nem engedhető meg, hogy Magyarország felpuhítsa a költségvetését, növelje az állami kiadásait vagy a hiányát bármelyik évben".

Az SZDSZ konstruktív ellenzéki pártként azért fog politizálni, hogy Magyarországon visszaállhasson a növekedés, új munkahelyek jöjjenek létre, és növekedhessen a versenyképesség. Ehhez egy átfogó közteherviselési reformon keresztül vezethet az út, amelynek 2008-ban a parlament elé kell kerülnie, és az őszi ülésszakon megállapodásra kell jutni, hogy 2009 januárjától bevezethető legyen - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ha az SZDSZ kormányon belül nem tudta elérni az egykulcsos adó bevezetését, nem csökkent-e most ennek az esélye, Kóka János úgy válaszolt: az adórendszer a Pénzügyminisztérium kezében volt, az SZDSZ minisztereinek nem volt eszközük a közteherviselés befolyásolására.

Az egyik ok, amiért a liberálisok és a szocialisták útjai szétváltak, az volt, hogy másképp gondolkodnak a gazdaság bajainak orvoslásáról - mondta. Hozzátette: mivel már az MDF és a Fidesz is az egyszerű, átlátható adórendszer bevezetésének lehetőségeiről kezdett gondolkodni az egykulcsos rendszerek tapasztalatainak fényében, bíznak abban, hogy az öt parlamenti párt egyetértésre tud jutni ebben a kérdésben a következő hónapokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását