2024. április 26. - Ervin

Gyermekvédelmi egyezmény az USA-ban

A világelső MySpace után a Facebook, a második legnagyobb közösségi portál is megállapodott az amerikai hatóságokkal a szexuális bűnözők kiszűrését és a kiskorú felhasználók hatékonyabb védelmét szolgáló újítások bevezetéséről.
2008. május 9. péntek 13:57 - Hírextra

A több mint negyven pontból álló megállapodást a hetvenmillió felhasználót kiszolgáló Facebook vezetői, 49 szövetségi állam és a főváros, Washington legfőbb államügyészei írták alá.

A portál egyebek között vállalta, hogy kitiltja a szexuális bűncselekményekért elítélt személyeket és kigyomlálja a vérfertőzéssel, pedofíliával és más szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos tartalmakat az oldalakról. A kiskorú felhasználók automatikus figyelmeztetést kapnak, ha ismerkedés közben olyan helyzetbe kerülnek, amelyben a személyes adataik felnőttek tudomására juthatnak. A felnőttként regisztrált felhasználók továbbá nem "fiatalkorúsíthatják" magukat, azaz nem írhatják a profiljukra, hogy 18 éven aluliak.

A Facebook a megállapodás szerint nemcsak a szexuális bűnözőket, hanem a nem gyereknek való termékeket is igyekszik távol tartani a kiskorú felhasználóktól; az egyik új szabály például arról rendelkezik, hogy dohány- vagy alkoholreklám nem kerülhet kiskorú szeme elé a portálon.
Az amerikai hatóságok szerint a MySpace, a Facebook és más közösségi portálok új vadászterületet nyitottak meg a szexuális bűnözők előtt, ahol a lebukás veszélye nélkül hazudhatnak az életkorukról, és fiatalokat csalogathatnak magukhoz. A társasági oldalak a gyerekeknek is lehetőséget adnak kortársaik, iskolatársaik gyötrésére, szekálására (bullying). A vonatkozó kutatások szerint ez utóbbi fordul elő gyakrabban.

"Nagyon ritka, hogy valamelyik közösségi portálon kerül kapcsolatba egy ártó szándékú felnőtt egy gyerekkel, és a kapcsolat bűncselekménybe torkollik, bár az ilyen esetek nagy nyilvánosságot kapnak" - mondta John Palfrey, a Harvard Egyetem kutatója. Az online szekálás viszont egyre gyakoribb - mondta a harvardi Berkman Center for Internet and Society kutatóintézet igazgatója. 2006-ban Missouri államban például a halálba kergettek egy 13 éves lányt; az áldozat nem bírta elviselni egy MySpace-ismerős goromba megjegyzéseit és felakasztotta magát. Később kiderült, hogy a profil hamis, a lány két iskolatársa hozta létre.

A szövetségi államok és a két legnagyobb társasági portál közti megállapodás egyelőre nem több a jó szándék és az elkötelezettség kinyilvánításánál. A szövegben nincs szó arról, hogy mikor kell bevezetni az új megoldásokat és nem lenne következménye, ha a portálok a több mint negyven intézkedésből egyet sem hajtanának végre - áll az Ars Technica informatikai szakportál beszámolójában.

A két hónapig tartó tárgyalások után megkötött Facebook-egyezményt csak Texas nem írta alá. A déli állam a 200 milliós felhasználói táborral világelső MySpace portállal januárban kötött megállapodást sem írta alá, mert elégedetlen volt az eredményekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását