2024. április 29. - Péter

Váralja megnyerte a pályázatot

Sikeresnek ítélték Váralja község 2007-ben benyújtott pályázatát a településen található cigánytelep felszámolására - tájékoztatta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtótitkársága csütörtökön közleményben az MTI-t.
2008. május 8. csütörtök 15:05 - Hírextra
"A település összesen 54,3 millió forint támogatásban részesül a telepen élők lakhatási és foglalkoztatási helyzetének javítására" - áll a közleményben.

A továbbiakban kifejtették: a támogatás révén kilenc család juthat ingatlanhoz, húszan szakképesítést szerezhetnek, emellett óvodáztatási program indulhat, egészségügyi szűrővizsgálatokat szervezhetnek, a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai támogatására pedig mentor tanárokat jelölhetnek ki. A programot szociális munkás is segíti.

A közlemény rámutat: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott lakhatási program a telep felszámolása, illetve az ott élők integrált környezetbe történő költözése révén az egész település fejlődését eredményezi, így az minden váraljai lakosnak előnyös. Emellett megszűnik a település kettéosztottsága, és a méltatlan, embertelen körülmények között élő családok és azok gyermekei esélyt kapnak a felemelkedésre, integrálódásra.

Az MTI munkatársa megkereste a település polgármesterét, Ficzinger Ágnest, aki szerdán nyilatkozott a hírügynökségnek a közösség által Pérónak nevezett telep áldatlan körülményeiről, illetve a felszámolási törekvések ellenében ható helyi népszavazási kezdeményezésről.
A polgármester most elmondta: reménykedett a pozitív döntésben, mert még szerdán felhívták a minisztériumból, érdeklődtek és segítséget ajánlottak a településnek.

Arra a kérdésre, hogy elegendő lesz-e az elnyert támogatás a kitűzött célok megvalósítására, Ficzinger Ágnes elmondta: természetesen az érintett családoknak is hozzá kell járulniuk anyagilag a programhoz, ebben a szociálpolitikai támogatások igénybe vétele és hitelek felvétele segíthet a családoknak.

Az ezerlelkes Tolna megyei községben a polgármester szavai szerint mindezidáig nem volt "cigánykérdés", békében éltek egymás mellett a magyarok, svábok, cigányok a faluban is és a telepen is.

Áprilisban azonban egy magánszemély benyújtott egy aláírásgyűjtési kezdeményezést helyi népszavazás kiírására, amelyben az a kérdés szerepel, hogy akarja-e a lakosság, hogy az önkormányzat továbbra is pályázzon a telep-felszámolási programra.
A kezdeményezés hitelesítéséről a napokban dönt a körjegyző.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását