2024. március 29. - Auguszta

Tilos a pia, de célozni kell

Május 9-től 11-ig hazánkban rendezik meg a Darts Világkupa fordulót, amely hivatalosan a X. Opel Duna Hungarian Darts Open nevet viseli. Ezen a WDF (World Darts Federation) világkupa fordulón közel 400 versenyző vesz részt, akik több mint 16 országból érk
2008. május 7. szerda 10:36 - Malina Adrienn
A magyar játékosokon kívül itt lesznek az osztrákok, csehek, szlovákok, románok, bosnyákok, belgák, svédek, finnek, és a darts második legeredményesebb nemzete a hollandok is. Hollandia több mint 20 egyéni nevezést adott le eddig és indul a versenyen Joey ten Berge, aki tavaly a csapat világbajnoki döntőben rendkívüli teljesítményt nyújtott az egyéni világbajnok Martin Adams ellen. Valószínűleg Berge lesz a legnagyobb név a mezőnyben, de a mi ifjúsági világbajnokunk Tax Tibor és 19 szeres válogatottunk Bezzeg Nándor is elindul a mezőnyben.

A dartsot ma már szinte mindenki ismeri, pedig pár évvel ezelőtt, még nem nagyon értettük, hogy mit jelent ez a kifejezés. Mi az akis kerek tábla a kocsmák falán, és főleg, hogy mit kezdenek a szúrós kis nyilakkal. Hogy ez egy sport? Igen, a billiárd és a csocsó asztal mellett ez sokkal kisebb helyett foglal, és legalább olyan népszerű.



A darts a világ egyik legnépszerűbb szabadidősportja, és az egyik legnépesebb olyan - jelenleg még nem olimpiai sportága - amely minden földrészen, milliók naponta gyakorolt ügyességi játéka.

Darts-osok a világban…

Általános szabályok a verseny során
- a játékosok a versenyterületre cigarettával és itallal nem léphetnek be
- a játékosok kötelező öltözete: hosszú szárú szövetnadrág és az egyesület meze vagy valamilyen darts sporttal kapcsolatos öltözék.
- minden játékos a számára kijelölt táblánál 9 gyakorló nyíl eldobása után kezdenie kell a mérkőzést
- az első játszma kezdési jogát pénzfeldobással kell eldönteni, ezek után a játékosok felváltva kezdik a játszmákat
- azt a játékost, aki a második játékhoz szólítás után sem jelenik meg a játékhelyen, a versenybíróság kizárja
- a mérkőzések vesztesei a táblánál kell maradjanak és a következő mérkőzésen írnia kell
- az a játékos, aki az eredményhirdetéskor nincs jelen, az a díját a későbbiekben sem veheti át
Az Egyesült Királyságban közel 7 millió igazolt játékos van. Szerte a világban - Japántól Amerikáig, Ausztráliától Kenyáig- több mint 22 millióan játsszák versenyszerűen. Azok száma pedig megbecsülhetetlen, akik szórakozásból baráti vagy családi körben játsszák. A darts templomának a Lakeside Country Club számít, ahol már több világbajnokságot is rendeztek, természetesen telt házzal. Olyan egyéniségek uralják ezt a sportágat, mint Martin Adams, Phil Nixon, a holland Co Stompe, vagy a nőknél az évig egyeduralkodó Trina Gulliver.

…és itthon

Nekünk magyaroknak kicsit olyan ez, mint a baseball vagy a krikett. Mindenki hallott róla, de a szabályokat csak kevesen ismerik. A darts ma már egyre népszerűbb nálunk is, köszönhetően a különböző televízióknak, akik egyre inkább kezdik megkedvelni és közvetíteni a versenyeket. Tax Tibor, tizenöt esztendősen úgy lett Ifjúsági Világbajnok, hogy a Eurosport2-n is bárki követhette a küzdelmeit. Tibor a tizennyolc évesek között, ötezer holland szurkoló előtt, egy holland ellen, Hollandiában tudta megszerezni ezt az értékes győzelmet.

Lehet csak annyi a baj, hogy nem olimpiai sportág? Az agyag-galamblövészethez sem értenek kis hazánkban túl sokan, mégis nézők százezrei izgulták végig a televízió képernyői előtt Igaly Diána olimpiai szereplését. Az sem kizárt, hogy pár év múlva Tax Tibornak, Bezzeg Nándornak, esetleg a hölgyeknél nagy tehetségnek számító Fekete Nórának szoríthatnánk a világbajnokságon. Ki tudja, hátha az ő példájának köszönhetően egyre többen mennek majd le „dobálni”, egyre többen figyelnek oda, mi minden történik a tábla előtt. Akkor nálunk is kitörhet a „darts-láz”, mint Hollandiában. Bár ott miután az ország profijai komoly nemzetközi sikereket értek el megugrott a darts-balesetek száma is.



A nemzeti büszkeség boldog-boldogtalant arra sarkallt, hogy ő is megpróbálkozzon a célbadobálással - ami számos balesethez, főleg kézsérülésekhez vezetett. A türelmetlenebb játékosok ugyanis nem várnak addig a dobással, míg társuk kihúzgálja a céltáblából a saját nyilait. Hollandia amúgy is kiemelten veszélyes terület e játék szerelmesei számára: évente átlagosan 120 darts-balesetet regisztrálnak a kórházakban. Főképp ujjakba és csuklókba állnak bele a tűhegyes dárdácskák, a szemsérülések szerencsére ritkábbak.

Napjainkban nyolc területi szövetséggel működik a Magyar Darts Szövetség. 48 klubban közel 600 versenyző dobálja a dartokat nap, mint nap, s bár szponzorok hiányában igen kis lehetőségeket tartogat a jelen, a hazai darts-osok lelkesedése határtalan.

Eredményességünket tekintve felvesszük a versenyt a nálunk nagyobb figyelmet kapó sportágakkal, hiszen 21 sportolónk 38 Világbajnoki címmel, illetve 25 versenyzőnk 48 Európa bajnoki címmel büszkélkedhet. A soft (gépi) szakágunkban 3 éve folyamatosan Magyarország nyeri a 16 év alatti utánpótlás Európa bajnokságát. Idén már a férfi és a női világranglista első 32 mezőnyében is találkozunk magyar nevekkel. A Szövetség létrehozta a Magyar Darts Szövetség Baráti Körét, melynek célja, hogy a magyar darts versenysportot megismertesse számos olyan személlyel, aki nem ismeri a Szövetség működését, versenyszabályait.

A további népszerűsítésre a hétvégi X. Opel Duna Hungarian Darts Open kiváló alkalom lesz. A három nap alatt az egyéni elődöntők, a döntők, a páros döntők, és az ifjúsági döntő kerül megrendezésre a centerpályán. Az egyéni mérkőzésekről a SportKlub és a SportKlub+ televízió felvételt is készít, így aki nem akar a helyszínen szurkolni, annak marad a fotel.

Versenyszámok
Warm UP Open Férfi 501 DO Best of 5 legs egyenes kiesés
Warm UP Open Noi 301 DO Best of 5 legs egyenes kiesés
Férfi egyéni: 501 DO Best of 7 legs, semi-finals best of 9 legs, final best of 11 legs
Női egyéni: 501 DO Best of 5 legs, semi-final and final best of 7 legs
Férfi páros: 501 DO Best of 7 legs, final best of 9 legs
Női Páros: 501 DO Best of 5 legs, final best of 7 legs
Ifjúsági: best of 5 legs, final best of 7 legs
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását