2024. április 25. - Márk

Pártok az Országos Igazságszolgáltatási Tanács döntéséről

A Fidesz fenntartja korábbi véleményét, miszerint kész támogatni Baka Andrást, ha a jelöltet támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is; az MDF és a KDNP szerint az OIT keddi döntésével - miszerint nem támogatja Baka András kinevezését a Legfels
2008. május 7. szerda 07:57 - Hírextra
A Fidesz fenntartja hétfőn megfogalmazott véleményét Baka András jelölésével kapcsolatban - közölte a párt szóvivője, Szijjártó Péter. Hétfőn Navracsics Tibor azt mondta: a Fidesz kész támogatni a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka Andrást, amennyiben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) támogatja a jelöltet.

"A köztársasági elnököt új helyzet elé állítja az a tény, hogy az OIT nem támogatja Baka Andrást" - fogalmazott Dávid Ibolya a testület keddi döntését követően az MTI-nek. A politikus megjegyezte: ha az OIT nem talál elegendő bírói, igazságszolgáltatási, szakmai érvet Baka András mellett, akkor vajon mit várhat el Sólyom László az Országgyűléstől.

"Ez egy KO" - fogalmazott az MDF elnöke. Dávid Ibolya emlékeztetett: Sólyom László a jelölt bemutatásakor arról adott tájékoztatást, hogy 19 különböző szintű és rangú bírói testülettel egyeztetett annak érdekében, hogy megtalálja a legjobbat. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Lomnici Zoltánt - akit most Sólyom László nem kívánt jelölni a posztra - megválasztásakor az Országgyűlés 98 százalékos többséggel választotta meg, és az OIT-ben egyhangú volt a támogatottsága.

Dávid Ibolya megismételte: az MDF-frakció a jövő héten alakítja ki álláspontját Baka András jelölésével kapcsolatban.

A KDNP szerint fontos a köztársasági elnök véleménye, ezért támogatandónak ítélték Baka Andrást - közölte a párt szóvivője, aki hozzátette: ugyanakkor legalább ennyire fontos az OIT véleménye is.

Halász Zsuzsa leszögezte: a keddi döntéssel új helyzet ált elő, amit a KDNP-frakció a jövő héten tekint át. A szóvivő emlékeztetett: ilyen helyzetekben lelkiismereti szavazás szokott lenni a képviselőcsoportban. Megjegyezte: most is elképzelhető ez.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi ülésén nem támogatta Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását