2024. április 19. - Emma

Megkétszereződött a gyógyszerezett gyerekek száma

Megkétszereződött a pszichózis elleni szert szedő gyerekek száma Nagy-Britanniában, és az Egyesült Államokban is egyre több kiskorú kap ilyen kezelést - állapította meg egy brit tanulmány.
2008. május 7. szerda 18:17 - Hírextra

Az amerikai gyerekek hatszor nagyobb arányban szednek antipszichotikumot, mint a britek, ám mindkét országban egyre növekszik használatuk - írja a Pediatrics című szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányában Fariz Rani, a Londoni Egyetem gyógyszerészeti iskolájának kutatója.

Leggyakrabban autizmus és hiperaktivitás esetén írják fel ezeket a szereket. Nagy-Britanniában 1992-ben 595 gyereknél alkalmaztak antipszichotikumot, ez a gyerekek kevesebb mint négy tízezrelékét jelentette, 2005-re viszont 2917 gyereket kezeltek, ami közel kétszeres arányt jelent, hét tízezrelékre emelkedett a viszonyszám.

Egy korábbi amerikai tanulmány szerint az Egyesült Államokban 1996-ban tízezer gyerek közül 23, 2001-ben pedig már 45 szedett antipszichotikumot.

A The Lancet című orvosi szaklap nemrégiben megjelent tanulmánya az eltérés okát abban látja, hogy Nagy-Britanniában korlátozzák e szerek felírását és a fogyasztókat megcélzó reklámjukat.

A brit tanulmány, mely elsőként vizsgálja e szerek használatát Nagy-Britanniában, 16 ezernél több gyerek egészségügyi adatait gyűjti össze az 1992 és 2005 közötti időszakaszból. A kutatók úgy találták, hogy leggyakrabban viselkedési zavarokra írták fel a gyógyszereket, beleértve a figyelemhiányos rendellenességet is.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy súlygyarapodást, idegrendszeri zavarokat, szívproblémákat jeleztek a szerek mellékhatásaként a gyerekeknél, biztonságosságukról pedig nincsenek még hosszabb távú tapasztalatok.

Az esetszámok emelkedése mögött hasonló okokat feltételeznek a brit kutatók, mint amelyeket a 2004-es amerikai vizsgálat talált: az autista esetek növekvő számát és a gyógyszeripar befolyását.
A szakemberek a gyógyszerszedés emelkedésénél is fontosabb kérdésnek tartják azt, hogy a megfelelő gyerekek kapják a megfelelő szereket. William Cooper, aki a 2004-es amerikai vizsgálat egyik résztvevője volt, felhívja a figyelmet: a mostani tanulmány azt jelzi, e szerek használatának növekedése már nem csupán amerikai jelenség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását