2024. április 30. - Katalin, Kitti

Évfordulót ünnepel az izraeli Új Kelet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jeruzsálemi látogatásáról, Izrael állam születésének történetéről, Izrael magyar születésű megálmodóiról és a függetlenség napi programokról számol be az Új Kelet, Izrael egyetlen magyar nyelvű független napilapja, amely ün
2008. május 7. szerda 17:33 - Hírextra
Az 1948 óta megjelenő újságban egészoldalas írás olvasható arról, hogy Izrael állam születésének 60. évfordulója alkalmából a magyar miniszterelnök mellett Simon Peresz államelnök meghívására Jeruzsálembe érkezik George Bush amerikai elnök, Viktor Juscsenko ukrán államfő, Lech Kaczynski lengyel államelnök és Robert Fico szlovák kormányfő. A híradás szerint Albánia, Ruanda, Horvátország, Burkina Faso magas rangú képviselői is ellátogatnak Izraelbe.

Izrael állam születésének történetét foglalja össze a Kárpát-medencén kívüli egyetlen magyar nyelvű napilap ünnepi számának fő cikke. Az Izrael állam kikiáltását, az első miniszterelnököt, David Ben Guriont, valamint a hatnapos háború végét ábrázoló képek mellett az írás az 1930-as évektől kezdve veszi sorra az állam megszületéséhez vezető út mérföldköveit.

Herzl Tivadar és Max Nordau magyar származású cionista politikusokról, illetve a 100 éve született zsidómentőről, Oskar Schindlerről is cikket közöl az Új Kelet.

Egyidős Izrael államával a Gondos és Sosana nevű haifai könyvkereskedés - olvasható a lapban. Az 1948-ban nyílt bolt alapítója, Gondos Sándor 1946-ban még az Andrássy úton üzemeltetett könyvesboltot, sőt a könyvnapon is standot állított.

Magyarországi hírekről is beszámol az ünnepi kiadás: a Pécsett nyíló Holokauszt Múzeum és a budapesti Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem háromnapos konferenciájának is írást szentel a lap.

Az Új Kelet a csütörtöki, függetlenség napi programokra: a haditengerészeti bemutatóra, a légierő akrobatikai mutatványára, a tengeralattjárók felvonulására és a kommandós bemutatóra is felhívja a figyelmet.

Izrael Állam létrejöttét 1948. május 14-én Tel-Avivban deklarálták az ENSZ-szavazást követően. Azóta minden évben a zsidó naptár szerint számított évforduló előtti napon az ország hősi halottaira emlékező gyásznapot tartanak, amikor országszerte egy-két percre megáll az élet és megszólalnak a légvédelmi szirénák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását