2024. május 3. - Tímea, Irma

Emberiség elleni bűntény a bioüzemanyag

Az ENSZ és az Európai Unió egyes szakértői szerint emberiség elleni bűntény a bioüzemanyagok előállítása, ami növeli az üvegházhatatást, és globális élelmiszerválságot okoz. Az InfoRádió által megkérdezett szakértők azonban nem értenek egyet abban, hogy v
2008. május 6. kedd 07:14 - Hírextra
Az elmúlt évben tapasztalt élelmiszerválság legtöbbet emlegetett oka az, hogy a fejlett országok egyre nagyobb mennyiségben állítanak elő bioüzemanyagot a megtermesztett növényekből. Raskó György agrárközgazdász az InfoRádiónak elmondta: a világ kukoricatermésének 17-18, a repcemennyiségnek pedig a 70-80 százaléka fordítódik bioüzemanyag előállítására.

Varga Katalin, az Energiaklub programasszistense osztja az aggodalmakat, mert szerinte a bioüzemanyagot azokból a terményekből állítják elő, amiket élelmezési célra is felhasználunk.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy a bioüzemanyag az okozója a kialakult válságnak. Zsemberi László, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke úgy véli, hogy az elmúlt 30 évben mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszerárak voltak jelllemzőek, és az előző egy év emelkedése ezt most helyre tette. Hangsúlyozta: bioüzemanyag előállításának céljára csak minimális területet és gabonamennyiséget hasznosítanak, Európában például a termelés mindössze két százalékát.

A rizs ára megháromszorozódott

A globális élelmiszerválság leginkább a rizs árában mutatkozik meg, ami egyetlen év alatt a háromszorosára emelkedett. Bogár László egyetemi tanár szerint ez ugyan magyarázható időjárási tényezőkkel, de sokkal nagyobb a szerepe Kínának és Indiának. Az elképesztő gyorsasággal növekvő két országban ugyanis 10-20 év alatt több százmilliós középosztálybeli fogyasztóréteg alakult ki, aminek következtében drasztikusan megnőtt az élelmiszer iránti kereslet, valamint az előállítás költsége.

A szekértő úgy véli: rendkívül súlyos helyzet kezd kialakulni, amit csak egy globális élelmiszer-egyezmény enyhíthetne, vagy egy, az OPEC-hez hasonló szervezet. A főbb rizstermelő országokat tömörítő kartell szabályozná a termelést, az exportot és az árakat is.

Szegedi Balázs, a Solar Capital elemzője szerint legutóbb az 1984-85-ös évben volt ilyen alacsony szinten a világ rizskészlete, amiért az elmúlt hónapok időjárását tette felelőssé. A szekértő elmondta: Európába és hazánkba is fokozatosan fog begyűrűzni az árak emelkedése. A lakosság kiadásaiban azonban a rizs nem tesz ki olyan hányadot, mint a fejlődő országokban, így nem lesz központi kérdés.

Veres János, a Magyar Rizsszövetség elnöke elmondta: bár Magyarország behozatalra szorul rizsből, hazánkban nem lesz következménye az ázsiai országokban jelentkező rizshiánynak, és az előre meghatározott uniós rizskvóta miatt nem lesz nagyobb a termelőterület sem.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását