2024. április 20. - Tivadar

Egy sportág korhatár nélkül

Május 9-től 11-ig hazánkban rendezik meg a Darts Világkupa fordulót, amely hivatalosan a X. Opel Duna Hungarian Darts Open nevet viseli. Ezen a WDF (World Darts Federation) világkupa fordulón közel 400 versenyző vesz részt, akik több mint 16 országból érk
2008. május 6. kedd 14:55 - Malina Adrienn
A magyar játékosokon kívül itt lesznek az osztrákok, csehek, szlovákok, románok, bosnyákok, belgák, svédek, finnek, és a darts második legeredményesebb nemzete a hollandok is. Hollandia több mint 20 egyéni nevezést adott le eddig és indul a versenyen Joey ten Berge, aki tavaly a csapat világbajnoki döntőben rendkívüli teljesítményt nyújtott az egyéni világbajnok Martin Adams ellen. Valószínűleg Berge lesz a legnagyobb név a mezőnyben, de a mi ifjúsági világbajnokunk Tax Tibor és 11 szeres Magyar Bajnokunk Bezzeg Nándor is elindul a mezőnyben.

A dartsot ma már szinte mindenki ismeri, pedig pár évvel ezelőtt, még nem nagyon értettük, hogy mit jelent ez a kifejezés. Mi az akis kerek tábla a kocsmák falán, és főleg, hogy mit kezdenek a szúrós kis nyilakkal. Hogy ez egy sport? Igen, a billiárd és a csocsó asztal mellett ez sokkal kisebb helyett foglal, és legalább olyan népszerű.

Angol eredetű játék és sport, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. Hazai jeles képviselője a sportágnak Bezzeg Nándor, 11 szeres Magyar Bajnok, 19 szeres válogatott játékos. A hétvégén ő is rajthoz, azaz tábla elé áll X. Opel Duna Hungarian Darts Open-en.

Mikor kerültél először közelebbi kapcsolatba a darts-al?

Már több mint 10 éve, 1997 tavaszán betértem a kedvenc szórakozó helyemre, és a falra szegezve egy furcsa céltáblát pillantottam meg. Bevallom, azelőtt soha nem láttam ilyet, de ha mégis, hát nem sok figyelmet fordítottam rá. Barátaim közölték velem a tényt, ez bizony egy darts tábla, amibe azt a három apró nyilacskát kell dobni célirányosan. Ezt követően rengeteg kérdést feltettem és mikor azt gondoltam, hogy már mindent tudok a darts-ról, kipróbáltam. Aztán azt tapasztaltam, hogy társaim nyilai is pontosan olyan találati aránnyal csapódnak a falba, mint az enyém, és úgy döntöttem folytatom. Hamar megtudtuk, hogy a tábla ott léte egy amatőr csapatbajnokságra való toborzás, amihez játékosok kellenek, egész pontosan hat. Az első öt nagyon könnyen ment, voltak rá önkéntesek. A hatodik személy viszont csak nem akarta megmutatni magát. A sors úgy hozta, hogy a helyi szervező végső elkeseredésének pillanataiban éppen összefutott velem. Felkért legyek hatodik és nagy nehezen igent mondtam.

Akkor megvolt rögtön életed első versenye. Hogy sikerült?

Ha jól emlékszem 151 csapat vett részt, de nem mi lettünk a befutók. A területi döntő harmadik helyén végeztünk, így az országos döntőig sem jutottunk el.

Előtte sportoltál valamit?

Több éven át kézilabdáztam, és sakkoztam, de egyiket sem űztem magas szinten.

A darts-ban az amatőrverseny után egyenes út vezetett ahhoz, hogy a Magyar Darts Szövetség játékosa legyél?

Közel egy éves szárnypróbálgatás után éreztem az, hogy ezt komolyabban is csinálnám. 1998 februárjában már az MDSZ játékosa voltam. Várkonyi Gyula ajánlásával az Első Budapesti Dárda Egylet tagságát bővíthettem. Boldog voltam, hogy egy jó nevű, tradíciókkal rendelkező klubba kerültem.

Mennyi edzéssel, gyakorlással jár ez a sport?

A kezdetekben rengeteg időmet emésztette fel. Volt, hogy elérte a napi négy-öt órát. Saját magam állítottam össze a napi programot és hajtottam végre szigorúan. Érdekes, de soha nem tartottam magam tehetségnek, legalábbis kimagaslóan nem. Ezt viszont kompenzálta az a tudat, hogy képes vagyok rá.

Az első jelentősebb eredményedre emlékszel még?

Hmm… Minden igyekezetem és kitartásom ellenére a kezdeti évek teljes eredménytelenségben teltek. Nem volt ritka a főági, vigaszági vereség és már vége is volt. Nagyon elkeserített akkor. 1999-es év első felében éltem meg az első válságos időszakot. Komolyan elgondolkodtam azon, hogy talán ennyi elég is volt.

A hullámvölgyek természetesek mindenki életébe. Mi segített ki ebből a gödörből?

Talán a koncentráció. Ma már persze szerencsésnek érzem magam, hogy ez így történt. Rengeteget tanultam a kudarcokból. Manapság ha egy tehetséges kezdőt látok, aki eredményeket is mutat, mindig ezek az idők jutnak eszembe. 1999 második felében történt valami, melynek hatására tudtam azonosulni a játékkal. A hiba mindig bennünk van, nem másokban és nem a tényezőkben. 2000-ben történt, hogy egy fontos nemzetközi verseny egybe esett egy hazai bajnoki fordulóval. Az akkori élmezőny a külhoni versenyen vett részt szép számmal. Egy meggyengült magyar mezőny várt „rám" Szentesen, ahol sikerült a döntőbe verekednem magam, de győzedelmeskednem nem sikerült. Nem is volt rá szükség, mert megvolt a válasz a hiányérzetemre. Belekóstolni a siker ízébe. Egy csapásra össze állt bennem a kép

Ebben a sportágban nincs korhatár. Meddig tervezed, hogy folytatod?

Igen, valóban nincs sportági megkötés, hiszen van, aki még 60 évesen is aktív játékos. Nekem még rengeteg célom van, amiket szeretnék megvalósítani. Ilyen a ranglistán való előretörés.

Mikorra lesz valóság?

Ezt nehéz megmondani. Sok mindenen múlik, és sok mindentől függ. A legnagyobb cél mindig a magyar válogatottság volt, és ez sikerült is.

A hétvégi Világ Kupán te is indulsz, milyen eredménnyel lennél elégedett?

Mindenképpen dobogós helyezést várok magamtól. Ha ebből első hely lesz, hát annak sem állok az útjába.

Szabályok
Az alábbi szabályok érvényesek általában a darts sportágban, ám a különböző versenyek kiírásaiban ezek változhatnak, illetve egyéb szabályokkal egészülnek ki. A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak. A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm. Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie. Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra eldobni, ha az nem érte a táblát. Az elejtett nyílért a dobóvonalon belülre is be lehet lépni. Steel játékban csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít. Soft játéknál „amit a gép megad” elv érvényesül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását