2024. április 28. - Valéria

Sok a válás a kékcinegéknél

A válás nem csupán az embereknél elterjedt jelenség - a monogám madaraknál, így például a kékcinegénél is előfordul, nem is ritkán. A seewieseni Max Planck Madártani Intézet viselkedésökológusai, Mihai Valcu és Bart Kempenaers ötven százalékos válási rátá
2008. május 5. hétfő 08:57 - Hírextra

A jelenség megértéséhez azt kellett megtudniuk, ki profitál belőle. Kis énekesmadarakon végzett előző tanulmányok szerint a tojók járnak jobban a válással, ugyanis az új partnerrel több utódot hoztak világra. A mostani tanulmány azonban arra enged következtetni, hogy az "elvált" tojók szaporodási sikere nem az új partnerre vezethető vissza, hanem arra, hogy új, jobb területre költöznek. Az elvált tojók ugyanis az elvált hímekkel ellentétben általában nem maradnak a régi territóriumon.

Valcu és Kempenaers megvizsgálták, hogy mi történik azokkal a tojókkal, amelyek a válás után helyben maradnak. Ebben az esetben a tojók nem profitáltak a partnercseréből, a hímek viszont igen: nagyobb tojókkal álltak össze, és nagyobb lett a szaporodási sikerük, mint az előző tojóval. Ezek szerint a hím teszi meg az első lépést a válás felé? "Csak találgatni tudunk" - mondja Kempenaers.

"Feltételezzük azonban, hogy a nagyobb, erősebb tojó túrja ki az előző partnert és veszi át egyben a territóriumot és a hímet is."

Ha ez a feltevés helytálló, akkor nem a partnerek egyike dönt a válás felől, hanem a tojók versengése okozza azt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását