2024. május 14. - Bonifác

Ötven év után ismét

Ötven év után ismét villamosok járnak Peking szívében, a Tienanmen tértől déli irányban húzódó, sétálóutcává alakított Csienmenen (Qianmen).
2008. május 5. hétfő 12:37 - Hírextra

A tiltott város első modern közlekedési eszközének számító villamosok 1958-ig közlekedtek a már a Jüan-dinasztia (1206-1368) uralkodása alatt is fontos kereskedelmi központnak számító utcában.
A villamosok egyelőre utasok nélkül, próbajáraton járnak a közel 1 kilométer hosszú vonalon, amelyet az eredetileg május elsejére tervezett átadási határidő helyett csak néhány héttel később adnak át.

A több mint 600 éves múltra visszatekintő Csienmen renoválását az olimpiára készülve 2002 végén kezdték el. A korabeli fényképek alapján készülő, huszadik század eleji utcakép visszaállításánál a kivitelezők arra is törekedtek, hogy a környék üzletei közül több mint százat eredeti formájában őrizzenek meg.

A sétálóutcát felügyelő Csungven (Chongwen) kerület kormányzata évente 10 millió jüan (273 millió forint) támogatást szán azoknak a boltoknak, amelyeknek a felújítás alatti hosszú zárva tartás után az újrakezdésnél nehézségeik keletkeznek.

Az olimpiai építkezési láz azonban számtalan áldozatot is követelt. Az egykor arisztokraták, gazdag kereskedők és gyógyítók lakta Csienmenen állt Peking legrégibb színháza, amely már a Ming-dinasztiától (1368-1644) kezdve a mandarinok és gazdag kereskedők szórakoztatását szolgálta. A különösen gazdag múlttal rendelkező Kuangho (Guanghe) színház lerombolása nagy felháborodást keltett a kínai kultúra és az építészeti emlékek tisztelői körében. A város vezetése az egykori színháztól nem mesze egy modern, több néző befogadására alkalmas létesítmény építését tervezi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását