2024. május 6. - Ivett, Frida

Mesés partok, óriási illemhellyé váló óceánok

Délkelet-Florida napsütötte partjaira a világ minden részéből özönlenek a turisták. Azt viszont kevesen tudják, hogy az emberi hulladék hatalmas tömege kerül folyamatosan a látszólag kristálytiszta tengerparti vizekbe.
2008. május 5. hétfő 10:50 - Hírextra

Három sűrűn lakott megyéből eresztenek az Atlanti-óceánba naponta összesen legalább 1,2 milliárd liter csak részben kezelt városi szennyvizet, amely annyira szennyezett, hogy még gyep locsolására sem használható. Ez egy olyan amerikai államban történik, amely nagyban függ a turizmustól, s főleg a nemzetközi hírességek és a gazdagok támogatásától, akiknek házuk van itt.

A környezetet szennyező gyakorlat az 1940-es évekre nyúlik vissza és csak az elmúlt időkben kezdtek felfigyelni rá.

Az intenzív piros áramlatok - potenciálisan mérgező algák - jelensége és az, hogy gyakran le kellett zárni a tengerpari strandokat a veszélyessé vált baktériumszintek miatt, máris csökkentette Florida világhírű tengerpartjának vonzerejét.

A környezetvédő csoportok nyomására a floridai szenátus nemrég megszavazta hat olyan csővezeték lezárását, amely szennyvizet visz az Atlanti-óceánba Miami-Dade, Broward és Palm Beach megyékből. Janet Llewellyn, a floridai környezetvédelmi hivatal vízkészlet-kezelési illetékese szerint azonban valószínűleg még 16 évre lesz szükség a csövek teljes kiiktatásáig, és ennek költsége elérheti a 3 milliárd dollárt (490 milliárd forint) is.

Az állami hivatalnokok évekig azzal érveltek, hogy a hulladék feloldódik a tengerben és csak kis partközeli szennyezést okoz, talán azt sem, mert gyorsan északra viszi a Golf-áramlat.

A tengerbiolgógusok viszont azt mondják, hogy a minimálisan kezelt szennyvíz potenciálisan káros az emberekre, különösen a kisgyermekekre, az idősekre és mindenkire, akinek gyenge az immunrendszere. Azzal is érvelnek, hogy sérti a tengerparti ökoszisztémákat, mivel sok nitrogént, ammóniát és más szennyező anyagot tartalmaz, feltételezhető, hogy ennek következményeként alakulnak ki a korallzátonyokat időnként megfojtó algavirágzások.

A tengerbe szennyvizet juttató csővezetékek nem csak Floridában vannak. Dél-Kaliforniát, ahol szintén léteznek, a környzetvédők azzal vádolják, hogy az óceánt "óriási illemhelyként" kezeli. Ezért a környezetvédők országos szabályozást sürgetnek a régebbi, heves esőzések idején gyakran túlfolyó városi csatornarendszerekből kikerülő kezeletlen szennyvíz mennyiségének csökkentésére.
Nancy Stoner, a természeti erőforrások védelmi tanácsának illetékese azt is felvetette, hogy sehol az országban nincs hatékony szabályozás arra, hogy eltávolítsák a gyógyszerhulladékot a csatornarendszerekből. Egyes térségekben ennek a hulladéknak tulajdonítják az olyan kórosan fejlett halak feltűnését, amelyeknek mind hím-, mind pedig nőstény jellemzőik vannak.

Ed Hopkins, a Sierra Club nevű környzetvédő szervezet illetékese szerint egyenesen "dollár-százmilliárdokra lenne szükség ahhoz, hogy az Egyesült Államokban felszámolják a szennyvízkezelő rendszerek szinten tartásában mutatkozó lemaradást."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását