2024. április 29. - Péter

Megbocsátás vagy bosszúállás?

Amerikai kutatók keresik azokat az okokat, amelyek egyes embereket a sértések megbocsátására, másokat bosszúra késztetnek. A clevelandi Case Western Reserve University kutatói a téma tanulmányozása során érdekes eredményre jutottak.
2008. május 5. hétfő 08:45 - Hírextra

Mint azt a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, megállapították, hogy a megbocsátás békésebb életre ad lehetőséget, viszont "sokba kerülhet" az egyéni érdekek és a büszkeség szempontjából.

Azt is kiderítették, hogy a megbocsátásban három elem játszik meghatározó szerepet. Könnyebben megbocsát az, aki a sértést nem ítéli súlyosnak, aki képes empátiát érezni a sértő iránt, vagyis azonosulni tud vele, aki képesnek tartja magát arra, hogy elkövesse ugyanazt mind súlyosságban, mind típusban.

Ugyanakkor a személyiségi jegyeknek is megvan a maguk helye. A nárcisztikus hajlamú ember kevésbé megbocsátó, mert szívesen minimalizálja az általa elkövetett sértéseket, vagy úgy vélekedik, hogy soha nem sértett meg senkit. Aki viszont nagyra értékeli magát, az lehet bosszúálló is és nagylelkű is. Bosszúálló azért, mert nem tudja magát beleképzelni a sértő szerepébe, nagylelkű, mert azt gondolja: le tudja magáról rázni a kapott "pofonokat".

Általánosságban a sérelmeit nehezebben felejti el az az ember, aki kevésbé barátságos, akinek kevés az önbecsülése. Viszont ellentétben azzal, amit hinnénk, a vallási meggyőződés ebből a szempontból alig esik a latba.

Érdekes felfedezés, hogy a megbocsátás kérdésében különbség van a férfiak és a nők között. A férfiakra jellemző főleg az, hogy azonosulni tudnak a sértővel, hogy magukra is tudnak gondolni, mint lehetséges agresszorra és ez enyhíti a sértés megítélését. A nők ezt nehezebben teszik meg és ha mégis, szégyellik magukat, ami végül szigorúbb elbíráláshoz vezet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását