2024. április 27. - Zita

Kezdődik a selejtező

Május 8. és 11. között a budapesti Körcsarnok ad otthont az asztaliteniszezők olimpiai világselejtezőjének.
2008. május 5. hétfő 18:46 - Hírextra

A viadal az utolsó alkalom lesz a kvalifikációt mindeddig ki nem harcoló játékosok számára, hogy kivívják a pekingi olimpiai részvételt. Az eseményen 52 nemzet 75 férfi és 56 női sportolója indul; köztük összesen öt magyar: Jakab János, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, illetve Lovas Petra és Póta Georgina. (Tóth Krisztina kedvező világranglista-pozíciója nyomán tagja az ötkarikás mezőnynek.)
A nevezési határidő zárultával kiderült, hogy jó néhány világklasszis látogat el fővárosunkba. A férfiak viadalán asztalhoz áll például Jean-Michel Saive, a belgák csillaga, aki mindössze 0,25 ranglistaponttal (!) maradt le a svéd Jörgen Persson elleni, sajátos küzdelemben: helyezése alapján a skandináv megúszta a selejtezőt, Saive viszont - aki a nantes-i európai rostát kihagyta - rákényszerült. Érdekesség, hogy amennyiben Saive kiharcolja a részvételt, Persson és a horvát Zoran Primorac mellett ő lesz a harmadik játékos, aki elmondhatja majd magáról: a sportág olimpiai bemutatkozása (1988, Szöul) óta minden seregszemlén fellépett. A mezőny jelenleg legmagasabban jegyzett tagja a román Adrian Crisan (18. az aktuális világranglistán), őt az erősorrendben Saive követi, majd a tajvani Chiang Peng-lung és a cseh Petr Korbel következik a lajstrom-ban. Hozzájuk hasonlóan "nagy név" a francia Damien Eloi, a lengyel Lucjan Blaszczyk és a szerb Alekszandar Karakasevics.

A nők versenyén különleges helyzet alakult ki annak nyomán, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban megtagadta a pekingi szereplés jogát Lin Lingtől (a világ-ranglistán 11.) és Tie Janától (12.), a hongkongiak két ászától. A NOB első fokon eljáró testülete arra való hivatkozással zárta ki a kettőst, hogy az érintettek nem rendelkeznek olyan speciális hongkongi útlevéllel (amint az köztudomású, a városállam már Kína része), amelyet legalább hat évi hongkongi tartózkodás után állítanak ki. Így aztán a duó sem világranglistás helyezése alapján, sem az ázsiai kontinentális selejtezőn nem kvalifikálhatott az akkor érvényben lévő döntés miatt. Budapesten azonban itt lehetnek az extra képességű asztaliteniszezők, mivel a NOB április elején másodfokon megadta az engedélyt számukra A közönség - amely ingyenesen tekintheti meg a négynapos tornát - láthatja majd a spanyol állampolgárságot csak nemrégiben megkapó, így először szintén Budapesten próbálkozó ex-kínai Shen Yanfeit (36.) is. A verseny 4. kiemeltje Póta Georgina lesz, míg Lovas Petra a 6. helyre került az erősorrendben: a két hölgy nem csak magáért, hanem a női csapat olimpiai részvételéért is küzd az utóbbi negyedszázad legrangosabb hazai asztalitenisz-eseményén.

Az olimpiai kvalifikáció menetéről dióhéjban: a NOB 86 férfi és 86 női játékos pe-kingi részvételét hagyta jóvá, ám közülük csupán a "normál" kvalifikációban kvótához jutott 64-64 versenyzőt veszik figyelembe a csapatviadalon részt vevő 16-16 együttes erősorrendjének megállapításához. A maradék 22 helyet elsősorban a csapatversenyen érdekelt 3 fős válogatottak létszámának "feltöltéséhez" használják fel, majd az ebből a keretből megmaradt kvóták további egyéni indulási lehetőséget jelentenek a budapesti selejtező végső sorrendje (vagyis nem csupán a 3-3 dobogós, hanem ennél feltehetően lényegesen több asztaliteniszező) alapján. Hogy pontosan hányadik helyezés ér még részvételt, az ma még megmondhatatlan, sőt: csupán a torna végét követő néhány napban, a csapatrangsor számítógépes kalkulációját követően derül ki, de az biztos, hogy a legjobb 16 között is érdemes lesz "hajtani" a szerényebb helyezésekért mind a férfiaknál, mind a nőknél.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását