2024. május 16. - Mózes, Botond

Egyre gyakoribb a családi erőszak

Növekedett a családi erőszak tavaly Ausztriában, legalábbis 14 százalékkal többen kerestek támogatást a segélynyújtó helyeken, mint 2006-ban.
2008. május 5. hétfő 12:19 - Hírextra

Hivatalos adatok szerint 13.170 ember folyamodott segítségért 2007-ben családi erőszak miatt. Az áldozatok 93 százaléka nő volt. Szakértők felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a valós szám bizonyára jóval magasabb a nyilvántartott esetekénél, hiszen sokan hozzátartozóknál, barátoknál vagy ismerősöknél keresnek menedéket a tettlegességet elkövető házastárs (partner) elől.

Nemzetközi tanulmányok kimutatták, hogy különösen ünnepek alatt - például karácsonykor -, hétvégeken vagy sportrendezvények alkalmával válnak gyakoriakká a hozzátartozók elleni erőszakos cselekedetek. Brit felmérések szerint egy-egy nap, amikor forduló van a labdarúgó-bajnokságban, akár 30 százalékkal is megugrik a családon belüli bántalmazások száma. Az esetek közel felében alkoholos befolyásoltságra vezethető vissza a tettlegesség.

Az idén januártól a szövetségi költségvetésből 5,63 millió eurót fordíthatnak a családi erőszak áldozatainak megsegítésére az alpesi országban, csaknem ötven százalékkal többet, mint az előző évben. Maria Berger igazságügyi miniszter pedig módosítani kívánja az áldozatvédelmi törvényt, méghozzá úgy, hogy nemcsak az elkövetők számára szigorítanák meg a büntetést, hanem a bántalmazást elszenvedők támogatását is javítanák. Egységesítenék és kiszélesítenék az orvosok és a pszichológusok feljelentési kötelezettségét is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását