2024. május 5. - Györgyi

A pénztártörvény visszavonása önmagában nem megoldás

Az új egészségügyi miniszter szerint a pénztártörvény visszavonása önmagában nem megoldás, számos kérdésre nem ad választ és szabályozatlanul hagyhatja az egészségügy egyes területeit; Székely Tamás erről hétfőn beszélt újságíróknak a Parlamentben.
2008. május 5. hétfő 16:50 - Hírextra

A minisztertől azt kérdezték, mi az álláspontja arról, hogy szocialista források szerint várhatóan nem lesz új egészségbiztosítási törvény, sőt a már elfogadott jogszabályt is visszavonják, és a Fidesz is a törvény visszavonására szólította fel a kormányt.

A hétfőn esküt tett tárcavezető azt mondta, egyelőre nincs álláspontja, szerinte a legmegfelelőbb megoldást kellene megtalálni, mert önmagában a törvény visszavonása számos kérdésre nem ad választ.

Székely Tamás azt mondta, a törvény a teljes egészségügyi joganyaghoz hozzányúl, így ha csak visszavonják, akkor előállhat a helyzet, hogy az egészségügy számos területe szabályozatlan marad, illetve visszaáll egy régebbi, nem megfelelő szintre. Hangsúlyozta: meg kell nézni a törvény összes szakaszát, azt, mi mit szabályoz és hogyan, és ennek alapján lépésről-lépésre lehet eldönteni, mi az a megoldás, ami vállalható.

Szocialista források az MTI-nek hétfőn megerősítették, hogy várhatóan nem lesz új egészségbiztosítási törvény, sőt a már elfogadott jogszabályt is visszavonják. A Népszava hétfői számában arról írt, az MSZP visszavonja a tb-reformot szabályozó törvényt, mert a szocialisták attól tartanak, hogy a hét régióban, hét állami tulajdonú pénztár létrehozását célzó elképzeléseikhez nem tudják megszerezni a parlamenti többséget.

A fideszes Mikola István hétfőn a törvény visszavonását követelte a kormánytól, és azt mondta, a Fidesz támogatni fogja, ha bármelyik politikai erő ilyen irányba lép.

Székely Tamás, aki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) éléről került miniszteri székbe, kérdésre válaszolva úgy vélte, önmagában a törvény visszavonásától az OEP nem lesz valódi biztosító. Mint mondta, ha az OEP-et valódi biztosítóvá akarják alakítani, akkor szükséges, hogy ne legyen szerződési kötelezettsége a teljes szektorral, hanem minőségi szempontokat érvényesíthessen a szerződéskötéskor.

A miniszter a következő hónapok feladatának nevezte, hogy folytassák a háziorvosi rendszer finanszírozásának átalakítását, a járóbetegellátás kapacitásának rendbetételét, finanszírozását, és lényegesnek nevezte a kórházak területi ellátási rendszerének újgondolását.

Szintén kérdésre Székely Tamás elmondta: az Egészségügyi Minisztérium és az OEP költségvetésében egyaránt rendelkezésre áll annak az igénynek a fedezete, hogy nézzék át az egészségügyben használatos kódrendszereket, a finanszírozásban a homogén betegségcsoport rendszert, ami még most is a régi állapotokat tükrözi. Kiemelte: ráfordítás analízist kell végezni, áttekinteni, milyen új technológiák kerültek be a finanszírozásba.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a több-pénztáras egészségbiztosításról, illetve hány pénztárat tart szükségesnek, Székely Tamás úgy fogalmazott, ő maga a nemzeti kockázatközösség híve, és a pénztártörvény preambuluma is az egységes nemzeti kockázatközösséget fogalmazza meg. Nem lényegtelen technika, hogy ebből az egy biztosító, egy kockázatközösségből a források miként kerülnek a szolgáltatókhoz - jegyezte meg. Mint mondta, jelenleg a világban sehol nem létezik optimálisnak mondott rendszer, nincs egyedüli üdvözítő megoldás.

Arra a kérdésre, marad-e az OEP-nél az SZDSZ-es Ungár Klára, a miniszter azt mondta, Ungár az ő vezetése alatt került az OEP-hez, és miniszterré kinevezése miatt nem kellene eltávolítani. Hozzáfűzte: ha nem jól működik a terület, aminek a felelőse, akkor politikai hovatartozásától függetlenül nem megfelelő, hogy ott dolgozik, ha viszont jól működik, akkor továbbra is rá kellene bízni a feladatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását