2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A becsület, a bátorság és a tisztesség példaképei a Városligetben

A tűzoltók a becsület, a bátorság és a tisztesség példaképei, ezért méltó képviselői Szent Flórián szellemiségének - mondta Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke a budapesti Városligetben rendezett vasárnapi tűzoltómajá
2008. május 4. vasárnap 15:02 - Hírextra

A szocialista politikus azt mondta: május 4-e, Szent Flórián napja alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek azokról a tűzoltókról is, akik életük feláldozásával mentették az emberi életet és javakat. Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) biztonságban és békében tudja továbbra is ellátni a közel hárommillió ember védelmét.

Danielisz Béla az MTI-nek elmondta, hogy a főváros az idén és tavaly is közel 700 millió forinttal támogatta az FTP-t, emellett tízmillió forintból egyéni védőfelszereléseket vásároltak, míg híradó-technikai eszközök fejlesztésnek első ütemére 86 millió forintot biztosítottak. A támogatási összeg jövőre 120 millió forint lesz erre a célra.

Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok a városligeti rendezvény megnyitóján azt mondta, a tűzoltóság egy nagy család, de ez a nap nem önmaguk ünnepéről, hanem a köszönetről szól. Szeretnék elmélyíteni társadalmi kapcsolatukat, mert eredményes munka a társszervek, az állampolgárok segítsége nélkül nem valósítható meg, ezért fontos számunkra az összefogás - tette hozzá.

A tábornok felidézte, hogy pénteken a budapesti X. kerületben kigyulladt mintegy 4.500 négyzetméteres textilraktár oltásán 130 tűzoltó tizenhat vízsugárral és három emelőkosaras vízágyúval dolgozott. A mentést nehezítette, hogy vízhiányos volt a terület, a rendőrség vízágyúit, és a közterület-fenntartók tartálykocsijait is segítségül kellett kérniük.

Danielisz Béla és Bende Péter beszédében megemlékezett arról, hogy ezen a vasárnapon az édesanyákat is köszöntik.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság ünnepi programja az Óbudai Szent Péter és Pál főplébánia-templom előtt álló Szent Flórián-szobor megkoszorúzásával kezdődött.

Az eseményen Khiren Vilmos plébános beszédében úgy fogalmazott: ma a tűzoltók nem csupán tüzet oltanak, hanem baleseteknél, természeti katasztrófáknál segédkeznek, ez gyakori feladatot ad számukra manapság.

Nem elég, ha a tűzoltóságnak van jó és korszerű járműparkja, eszközei, a tűzoltókat meg kell becsülni, tisztességesen meg kell fizetni munkájukat, mondta Khiren Vilmos. Hozzátette, emberi hozzáállás, önfegyelem, a törvények betartása is szükséges, hogy a másik embert is embernek tekintsük. A plébános szerint azokban az emberekben, akik jómódban élnek, gazdagok, kevesebb az erkölcsi tartás, ugyanis úgy vélik, pénzükkel több jogot és szabadságot élvezhetnek.

A Szent Flórián-szobor koszorúzását követően a legmodernebb és veterán tűzoltókocsik a Flórián Band tűzoltózenekar felvezetésével vonultak be a Városligetbe, ahol egész napos családi rendezvény keretében emlékeznek meg a tűzoltók védőszentjéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását