2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott

Ha munka után hazatérünk, belesüppedünk kedvenc fotelünkbe, bekapcsoljuk a tévét, és várjuk, hogy felhangozzék kedvenc műsorunk főcíme. Pedig előtte még jön valami: az a bizonyos sárga vagy piros karika és egy bársonyos hang; gyermekeink pedig kénytelenek
2008. május 3. szombat 10:59 - Mohai Szilvia


Milyen tényezők játszanak szerepet? Az erőszakon és a szexuális tartalmon kívül figyelembe kell venni még valamit?

A kérdésre a fenti határozat választ ad. Az erőszak és a szexualitás mikénti megjelenítése nem kizárólagos, hanem csak az egyik szempont. A II. kategóriába sorolásnál szerepel pl. "amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet" a kiskorú - kitétel, tehát olyan műsorok is ebbe kategóriába sorolandók, amelyekben nincs ugyan sem szex, sem erőszak, mégsem megnyugtató, ha a gyermek egyedül nézi (pl. családi konfliktusok).

Külföldön mennyire más a szabályozás? Jellemző, hogy ugyanaz a film két különböző országban más-más besorolást kap? Van olyan ország, amely egyértelműen szabadabb, illetve szigorúbb ezzel kapcsolatban?

Az Európai Unióban a nemzeti szabályozás alapja az EU erre vonatkozó direktívája, tehát a tiltott kategóriák nagyjából azonosak, az egyes kategóriáknál azonban természetesen vannak különbségek, amelyek alapvetően az ország kulturális hagyományaitól függnek. Így előfordulhat az is, hogy egyik országban alacsonyabb kategóriába sorolják a filmet, mint egy másikban, de a magyar joghatóság alá tartozó műsorszolgáltatóknak (és az ORTT-nek) a magyar szabályozást kell szem előtt tartani.

Jellemző, hogy egy-egy magyar csatornán más-más besorolást kap egy műsor, vagy hasonlóan döntenek a csatornák egymástól függetlenül? Kirívó esetek előfordultak már? (Például, hogy az egyik csatornán 12-es, a másikon 18-as karikát kap egy műsor.)

Mivel a besorolási szabályok minden magyar joghatóság alá tartozó műsorszolgáltatóra vonatkoznak, így csupán esetenként fordulhat elő, hogy valamely műsorszolgáltató másként klasszifikál. A besorolást segíti, hogy az ORTT honlapján található - tájékoztató jelleggel - egy film adatbázis, amely tartalmazza a filmek külföldi, magyar mozi/Filmiroda, esetleges ORTT besorolását.

Mi alapján határozták meg pont ezt a három életkort? A gyermekek érettségét vizsgáló pszichológiai kutatásra támaszkodtak?

Az életkori kategóriákat az országgyűlés határozta meg, a törvényelőkészítő munkát nyilvánvalóan alapos szakértői tevékenység előzte meg, de ennek részleteiről nem tudunk.

A 12-es karikához tartozó szöveg miért különbözik a másik kettőtől? A „nagykorú felügyelete mellett” pontosan hogyan értelmezhető? (A nagykorúnak bizonyos jeleneteknél szólnia kell a gyermeknek, hogy ne nézze?)

A magyar parlament ezt a szöveget látta helyesnek. A "nagykorú felügyelete" azért indokolt az ilyen kategóriába sorolt műsoroknál, mert a felnőtt ember segíthet a kisgyermeknek értelmezni, feldolgozni a látottakat.

A hírműsorokra miért nem vonatkozik ez a szabályozás (hiszen azokban is szerepelhetnek például háborús jelenetek)?

Sehol az Európai Unióban nem klasszifikálandóak az ilyen műsorok. A hírműsoroknak egészen más funkciója van, rövid hírekkel, tudósításokkal informálnak. Ha egy hírműsorban erőszakos, vagy a nyugalom megzavarására másként alkalmas képek következnek (pl. háborús tudósítás, vagy katasztrófa helyszíne áldozatokkal), a nézők figyelmét erre előtte fel kell hívni.

Önök szerint figyelembe veszik a nézők ezeket az ajánlásokat?

Határozott véleményünk szerint igen, ezt egy közvélemény-kutatás is igazolja.

Előfordul, hogy egy tévécsatorna kivág bizonyos jeleneteket egy filmből, hogy az alacsonyabb besorolásba kerüljön (akár itthon, akár külföldön)? Meg lehet-e tenni ezt egyáltalán?

Ez általános gyakorlat az egész világon. A legtöbb filmnek több változata is létezik, a vágott verzió kifejezetten arra szolgál, hogy azt alacsonyabb életkori kategóriában is sugározhassák.

A tévécsatornák a különböző korhatár-besorolásba tartozó műsorokat bármilyen arányban sugározhatják, vagy elvárás, hogy mindenki által nézhető műsorokból több legyen?

Ilyen elvárás a médiatörvényben nincsen, de a műsorszolgáltatási szerződések már tartalmaznak ehhez hasonló kitételeket, amikor meghatározzák pl. hogy gyermekműsorokat kell sugározni.

Korhatár-besorolások
Tizenkét éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Olyan műsorszám, amely tizenkét éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet. 12 éven aluliaknak szánt, azaz kifejezetten gyermekeknek szóló, szülői magyarázatot nem igénylő (piktogrammal nem jelölt) műsorok között nem tehető közzé, egyébként bármikor közzétehető. A műsorszám előtt a minősítést szóban és írásban közölni kell, valamint a 12-es piktogramot a képernyő valamelyik sarkában meg kell jeleníteni úgy, hogy az a műsorszám teljes időtartama alatt látható legyen.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Olyan műsorszám, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus. Csak 21.00 és 05.00 óra között tehető közzé.

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott

Olyan műsorszám, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása. Csak 22.00 és 05.00 óra között tehető közzé.
(Forrás: ortt.hu)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását