2024. április 16. - Csongor

A pápa merénylője lengyel állampolgár szeretne lenni

A török Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben rálőtt II. János Pál pápára lengyel állampolgárságért folyamodott a hatóságokhoz, hogy a volt katolikus egyházfő szülőhazájában telepedhessen le, ha majd kiszabadul a börtönből - közölte az elítélt ügyvédje.
2008. május 3. szombat 07:21 - Hírextra

Haci Ali Özhan hozzátette, hogy Agca már azt szeretné, ha büntetésének hátralévő idejét lengyel börtönben tölthetné le. Az állampolgársági kérelmet csütörtökön adta át az ankarai lengyel nagykövetségen. A képviselet nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

"Ha állampolgársági kérelmemet elfogadnák, büszkén lennék a nemes lengyel nemzet tagja" - írta az egykori fegyveres a lengyel államfőnek címzett folyamodványában, amelyet eljuttattak az AP hírügynökség számára is.

"Nem vagyok idegen az Ön országában, hiszen a lengyel hős, Karol Wojtyla pápa lelki testvérem" - olvasható a levélben.

Mehmet Ali Agca 1981. május 13-án a vatikáni Szent Péter téren lőtt rá II. János Pál pápára, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A pápa két évvel a merényletet követően meglátogatta olaszországi börtönében, és megbocsátott a férfinak. A török merénylő - miután 19 évet töltött olasz börtönben - most Abdi Ipekci újságíró 1979-ben történt meggyilkolásáért tölti büntetését szülőhazájában. Várhatóan 2010-ben szabadul.

Hogy tetteit mi motiválta, az máig kérdéses. Az általánosan elfogadott magyarázat szerint Agca a Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali szervezethez tartozott, amely számos, a hetvenes években elkövetett terrorcselekményért felelős.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását