2024. április 25. - Márk

Majális kriptalátogatással és koncertekkel

A Kiscelli Múzeum majálisán vasárnap a máskor nem látogatható kriptát, a hatalmas parkot, a kolostort és a templomteret is szakvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők, akiket interaktív programok és koncertek is várnak a fővárosi múzeumban.
2008. május 2. péntek 13:53 - Hírextra

Radanovits Lilla, az intézmény kultúrmenedzserének tájékoztatása szerint a látogatók megismerkedhetnek az épület, az egykori kolostor történetével is, s kipróbálhatják azt a nyomdagépet, melyen Petőfiék 1848. március 15-én a 12 pontot és a Nemzeti Dalt nyomtatták. Késő délután pedig a Pedrofon Zenekar dzsessz és swing koncertje várja a zenekedvelőket.

A vasárnapi Kiscelli Majális látogatói tárlatvezetéssel nézhetik meg az állandó kiállítást, amely a város újkori történetét és képzőművészetét mutatja be. Az érdeklődők az egykori Pest-Buda legfontosabb, többnyire már nem létező épületeivel tervek, látképek, festett üvegpoharak és porcelántányérok segítségével ismerkedhetnek meg. A kiállításon láthatók a reformkori városlakók lakberendezési és használati tárgyai is: bútorok, evőeszközök, pipák, bőröndök és teafőzők.

Radanovits Lilla a Kiscelli Múzeum történetét felidézve elmondta, hogy az Óbuda feletti szőlőhegyen Zichy Péter, Óbuda földesura 1724-25-ben egy kápolnát építtetett a máriacelli kegyszobor másolata számára, s ez rövid időn belül igen népszerű lett a környék hívei között. 1738-58 között ezen a helyen épült fel a trinitárius kolostor. A parkban látható Kálvária-szoborcsoport az 1810-es években létesült, csakúgy mint az ehhez kapcsolódó stációk és a kápolna, valamint a park déli részén a mára már felszámolt temető.

Az épületet 1910-ben a Bécsből Budapestre áttelepült lakberendező-gyáros, Schmidt Miksa vette meg, aki az egykori kolostorépületet kastéllyá változtatta, lakberendezési bemutatótermeket, magánmúzeumot rendezett be, a templom toronyaljában pedig 1914-15-ben kápolnát alakított ki gyilkosság áldozatává vált barátnője, Mágnás Elza emlékére. A park területét tájkertté alakította, szobrokat, lépcsőket, kővázákat helyezett el.

Schmidt Miksa halála után a főváros a gyűjtemény nagy részét elárvereztette és 1941-ben, még a háború előtt, a Székesfővárosi Múzeum várostörténeti és képzőművészeti gyűjteményeit költöztette a kiscelli épületbe. Budapest ostroma alatt a templom romba dőlt és sok értékes műtárgy elpusztult. A múzeum a részleges műemléki helyreállítás után, 1949-ben nyílt meg a látogató közönség előtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását