2024. április 25. - Márk

Elhunyt a kínai-japán barátság jelképe

Hosszú betegség után szerdán szívelégtelenségben elpusztult Ling Ling, a tokiói állatkert matuzsálemi kort megélt óriáspandája, a kínai-japán barátság jelképe. Ling Ling fogságban született Pekingben, 1985-ben.
2008. május 1. csütörtök 07:25 - Hírextra

Hétéves korában a kínai-japán barátsági- és békeszerződés megkötésének 15. évfordulója alkalmából Kína Japánnak adományozta. Azóta a tokiói Ueno állatkert legnagyobb attrakciója volt.

Az időskori elgyengülés jelei tavaly augusztusban jelentkeztek nála. Hónapokig szívproblémákkal és veseelégtelenséggel küszködött. Orvosai kedden már a kifutóba sem engedték ki. "Mindig felém szokott fordulni, amikor a nevén szólítottam" - mondta gondozója, Szugimoto Fukudzsi. "Ma reggel nem mozdult meg. Rögtön odarohantam hozzá és megérintettem. A teste már kihűlt. Összetört a szívem."

Ling Ling 22 évet és hét hónapot élt, ami pandaviszonylatban nagyon soknak számít. Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna tudósítása szerint az elpusztult állat kifutójánál látogatók és gondozók nagy csoportja gyászol. Többen sírnak, a ketrecben felállított Ling Ling-portré körül pedig egyre gyűlnek a csokrok és a bamubuszrügy, az óriáspanda kedvenc csemegéje.

Ling Ling volt az egyetlen óriáspanda japán tulajdonban. A fajból még nyolc példány él a távol-keleti szigetországban, de őket mind kínai állatkertektől kölcsönzik. Az óriáspanda az egyik legritkább állat a világon, a vadon élő populáció nagyjából 1600 példányból áll. Kízárólag Kínában, főleg Szecsuán (Sichuan) és Senhszi (Shaanxi) tartományban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását