2024. május 8. - Mihály

Szigoríthatják a bankautomaták védelmét

A pénzkiadó automaták erősebb rögzítésével, videokamerás megfigyeléssel vagy pénzfestéssel védekezhetnek a bankok a terminálokat érő, az utóbbi időben megszaporodott támadások ellen. Nem kizárt, hogy a jövőben szigorítják a bankautomaták védelmét.
2008. április 30. szerda 16:10 - Hírextra
A távirati iroda azt követően kereste meg a Bankszövetség bankbiztonsági munkabizottságának elnökét, hogy szerdán hajnalban egy újabb pénzkiadó bankautomatát próbáltak meg elrabolni egy szentendrei áruházból. Az elmúlt két évben már egy tucat ATM-et támadtak meg.

Jakab Péter azt közölte, a kártyatársaságok komolyan szabályozzák, hogy az elfogadóhelyeknek, köztük az ATM-eknek milyen fizikai biztonsági előírásoknak kell megfelelniük; ezeknek a szabályoknak a betartását rendszeresen ellenőrzik.

A pénzintézetek egy része túlteljesíti ugyan a biztonsági előírásokat, ám még így sincs garancia arra, hogy automatáik biztonságban üzemeljenek.

A szakértő elmondta, a külső, fizikai támadások ellen a terminálok jobb rögzítésével lehet védekezni, valamint olyan "konstrukciós megoldásokkal", amelyek lényege, hogy elvezetik a robbanógáz nyomását, vagy elnyelik az energiát.

Egy másik hatékony megoldás lehet, ha a robbantás hatására az automatában lévő készpénzre festék ömlik, ami azt beválthatatlanná teszi.

A szakértő a védelmet szolgáló műszaki megoldások között említette a gázérzékelőt. Ez robbanógáz hatására semlegesítő ellengázt enged ki az ATM-be épített palackból, így megakadályozza a detonációt.

A videokamerás megfigyelés azért nehezebb, mert adatvédelmi korlátozásokba ütközhet a közterületi automatáknál.

A terminálok jó részében azért nincs nyomkövető, mert, ahogy a gépkocsiknál is, könnyen "kitakarhatók, árnyékolhatók".

Jakab Péter szerint előbb-utóbb nyilván lesz "kockázatarányos válasz" a gyarapodó támadásokra.
Az ATM-ek értéke jellemzően 4-8 millió forint van, ezek a műszaki készülékek egy-egy robbantásnál komolyan megsérülnek, így ez az esetlegesen elvitt készpénzhez kárértékként hozzáadható.

A szakember a frissen feltöltött automatákban tárolt pénz összegéről nem kívánt nyilatkozni; a távirati iroda azonban úgy tudja, az általában tízmilliós nagyságrendű.

Magyarországon több ezer úgynevezett bel-, és kültéri bankautomatát üzemeltetnek a pénzintézetek; ezek közül a legveszélyeztetettebbek az intézményektől, lakóépületektől távoli, "önálló" automaták.

Jakab Péter kitért arra is, hogy egyelőre lényegesen nagyobb kárt okoznak a bankkártyacsalások, mint az automaták kifosztása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását