2024. április 29. - Péter

Szent Flórián-nap a fővárosi tűzoltóságon

Szent Flórián, a tűzoltóság védőszentjének ünnepe alkalmából ünnepi rendezvényt tartottak szerdán a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) Dologház utcai épületében.
2008. április 30. szerda 13:57 - Hírextra
Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, az FTP tűzoltási, műszaki mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályvezetője ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a tűzoltókra ma sokkal több megoldásra váró probléma hárul, mert a rohanó és felgyorsult élet miatt az emberek többsége a napi nehézségek következtében stresszben él.

Tavaly minden ötvenedik percben történt egy riasztás, de a tűzoltás és a műszaki mentés mellett már képesek vagyunk életet is menteni a világ bármely táján - tette hozzá, utalva a földrengés utáni mentésre és az erdőtüzekre, amely Görögországot sújtotta, és a fővárosi tűzoltók nagyobb mentőcsapattal segédkeztek, csakúgy, mint Ukrajnában, ahol helikopterrel mentettek ki egy tucatnyi civilt a megáradt és kiöntött Tiszából.

"Ma Magyarországon tűzoltónak lenni a segíteni akarók hivatása" - hangoztatta Cziva Oszkár, hozzáfűzve, a biztonságra és a biztonságos munkavégzésre kiemelt forrásokat kell fordítani. Emlékezetett arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint a tűzoltóké a legmegbecsültebb szakma, hiszen ahol baj van, őket hívják segítségül. Megjegyezte, a tűzoltóság tevékenysége általában azonnal látható, jelentős eredményekkel zárul, de ott állnak mögöttük a társszervek, így az önkéntes tűzoltók, a polgárőrök, társadalmi szervezetek, akik jelentős segítséget nyújtanak a kárfelszámolásban.

A Szent Flórián napi rendezvényen megkoszorúzták a tavaly felállított hősök kopjafáját, majd és elismeréseket, előléptetéseket adtak át a fővárosi tűzoltóknak. Ezen kívül három újságírót is Széchenyi Ödön-emlékplakettel jutalmaztak az FTP tevékenységéről nyújtott hiteles tájékoztató munkájáért.

A rendezvényen köszönetet mondott a budapesti tűzoltók áldozatos munkájukért Anatolij Sevcsenko, az Ukrán Nemzetvédelmi Egyetem rektora, az Ukrán Regisztrált Kozák Szervezet vezérlő parancsnoka.

A magyar tűzoltóságok tagjai 1834. május 4-étől kezdve megemlékeznek Szent Flóriánnak, mint a tűzoltók védőszentjéről, aki a hagyomány szerint őrzi őket a bajban. A magyar tűzoltó hagyományok megőrzése, a tűzoltóság társadalmi megbecsülése,
a tűzoltók méltó elismerése érdekében 1991-től újra május 4-e az országos tűzoltónap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását