2024. április 16. - Csongor

Magas elismerést kapott Toldy Mária

Toldy Mária énekművésznek, a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola tanárának több mint négy évtizedes előadóművészi és zenepedagógiai tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta a köztársasági elnök
2008. április 30. szerda 12:40 - Hírextra
Az énekesnőt az eseményre elkísérték családtagjai, köztük férje, Malek Miklós zeneszerző, karmester, lánya Malek Andrea énekművész, valamint tanítványai és barátai.

Kiss Péter köszöntőjében kiemelte, hogy az énekesnő életútját áthatja az aktív közösségi munka, a tanítás, a kulturális értékek bemutatása, megőrzése, az ifjú tehetségek felkarolása.

Az 1966-os táncdalfesztivál győztese életének utóbbi 37 évét a tanításnak szentelte. Jól ismeri tehát a fiatalokat, ő maga "csiszolta ezeket a gyémántokat", ahogyan egy helyütt fogalmazott - csakhogy ezekre a gyémántokra rá is kell találni.

Akkor volt könnyebb egy fiatal tehetségnek érvényesülni, vagy ma? Az MTI munkatársának kérdésére Toldy Mária elmondta, most több a lehetőség arra, hogy feltűnjön és szerepeljen egy énekes, ugyanakkor nehéz sztárnak maradni. Akkor csak egy tévécsatorna volt, aki ott meg tudott jelenni a képernyőn és tehetséges volt, azt mindenki ismerte - tette hozzá. A táncdalfesztiválon megjelenő énekeseket általában rádiós teljesítményük, ismertségük alapján válogatták ki az ottani fellépésre.

Az énekesnő 1960-ban szerzett hivatásos előadóművészi képesítést. Ugyanezen évben nyert felvételt a Magyar Rádió könnyűzenei stúdiójába. Az 1966-os táncdalfesztivál megnyerése után előadóművészi különdíjat kapott.

Számos nagy ívű, lírai fesztiválsláger fűződik a nevéhez, mint a Rövid az élet és a Más ez a szerelem. 1971-ben kezdett el tanítani, majd végleg elkötelezte magát a musicaloktatás mellett. Számos musicalszínészt indított el pályafutásán.

Toldy Mária a kitüntetés átadásán köszönetet mondott a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskolának, ahol mint mondta, szabad kezet kapott, hogy taníthasson, úgy és azokkal, akikkel szeret. Ehhez kívánt neki további sok erőt és egészséget a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását