2024. április 27. - Zita

Dávid Ibolya a korrupció elleni fellépésről tárgyalt

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyalt a hazai korrupció elleni hatásosabb fellépésről.A keddi találkozót Draskovics Tibor kezdeményezte, amelyen, mint írták, Dávid Ibolya elmondta: a kormány által a korrupció ellen
2008. április 30. szerda 14:16 - Hírextra
Az ellenzéki politikus szerint külön örvendetes, hogy az anyag kidolgozásában több civil szervezet, így a Transparency International is részt vett.

A közlemény szerint a prioritásként kijelölt négy terület a párt-és kampányfinanszírozás és a közbeszerzési folyamatok átláthatóbbá tétele, a fejlesztési támogatások tiszta és átlátható felhasználása, valamint a korrupció visszaszorítása a hatósági engedélyezési eljárások során.

Dávid Ibolya azonban a találkozón elmondta: az elkészült szakmai anyagnak több hiányossága is van, mivel az nem vizsgálta egy speciálisan a korrupció elleni fellépéssel foglalkozó intézmény létrehozásának lehetőségét. Az MDF szerint egy, az ÁSZ jogállásával azonos szintű, a politikától függetlenül, ciklusokat átívelően működő központi közbeszerzési hivatal és egy közbeszerzési biztosi rendszer komoly előrelépést jelentene ezen a területen.

Az ellenzéki pártvezető szerint komoly hiányossága még az anyagnak, hogy az üzleti életben tapasztalható korrupciót nem vizsgálja.

Dávid Ibolya részéről kritikaként elhangzott, hogy a létrehozott Antikorrupciós Tanácsadó Testület a rendelkezésre álló források mellett nem lesz képes hosszú távon érdemi munkát végezni, egyúttal sürgette, hogy a kormányzati cselekvés végre konkrét tettekben nyilvánuljon meg .

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerdai közleményében azt írta: a találkozón az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által a parlamenti pártok frakcióinak megküldött új Polgári Törvénykönyvről szóló előterjesztés mellett a Korrupció Elleni Stratégia elkészült szakmai tervezetéről is tárgyaltak.

Mint írják, Draskovics Tibor örömmel fogadta az MDF elnökének a Korrupció Elleni Stratégiára vonatkozó konkrét javaslatát, és hozzátette, hogy az új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatos javaslatokat a tárca alaposan tanulmányozni fogja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását