2024. május 9. - Gergely

Visszahívták a sztrájkbizottság alelnökét

Egy helyszíni előterjesztés alapján, a munkavállalók kérésére, a kormánypártiak szavazataival, visszahívta a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága kedden délután a BKV Zrt. felügyelőbizottságából Nemes Gábort, a sztrájkbizottság alelnökét.
2008. április 29. kedd 18:36 - Hírextra

Az ülés elején a testület még nem szavazta meg ezt a javaslatot, mivel ekkor még nem volt meg a kormánypártok minősített többsége. Az ellenzékiek pedig formai és tartalmi okból egyaránt kifogásolták ezt a javaslatot.

Bagdy Gábor (KDNP) és Csatlós Csaba (MDF) egyaránt úgy vélte, hogy a BKV központi üzemi tanácsa jogszerűtlenül járt el, amikor a március 20-án megalakult testület a dolgozók ismételt megkérdezése nélkül, megerősítette az előző üzemi tanács tavaly októberben hozott döntését a visszahívásról.

A bizottsági ülés vége felé, amikor már újabb képviselőkkel egészültek ki a kormánypártiak és így minősített többségbe kerültek, s Székely Gábor (SZDSZ) alelnök indítványára ismét napirendre vették az egyszer már elutasított javaslatot.

Az ellenzékiek kifogásolták, az alelnök érdemben nem indokolta, miért van szükség arra, hogy ugyanazon az ülésen megváltoztassák korábbi döntésüket.

Székely Gábor, aki a BKV felügyelőbizottságának is az elnöke, közölte, hogy a cég szempontjából, a törvényes működés érdekében van szükség erre a tagcserére. Leszögezte, "arról van szó, hogy Nemest, aki a sztrájkbizottság alelnöke, bent akarja tartani az ellenzék a felügyelőbizottságban. A visszahívásról szóló döntést csak a kormánypártiak fogadták el. Az ellenzékiek, sérelmezve a szerintük jogszerűtlen eljárást, a megismételt döntést, nem vettek részt a szavazásban.

Bagdy Gábor indítványára a gazdasági bizottság tájékoztatást kért a BKV igazgatóságától egy korábbi döntésük végrehajtásáról. A testület korábban arra kérte az igazgatóságot, hogy hajtsa végre a BKV felügyelőbizottságának a busztender vizsgálata kapcsán hozott döntéseit. Ebben egyebek közt személyi felelősségre vonást sürgettek a szerintük hibás társasági kommunikáció miatt - hangsúlyozta Hutiray Gyula (Fidesz) a korábbi határozatot felidézve. Rámutatott, hogy a gazdasági bizottságnak a tulajdonos nevében azért is lépnie kellene, hogy végre rend legyen a BKV-nál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását