2024. április 27. - Zita

Új műsorhoz új férfiak: íme, az új kormány

Miután az SZDSZ a várakozásoknak megfelelően kilépett a kormányból, Gyurcsány Ferenc bemutatta az új kormánytagokat. Az eddig független Gyenesei István miniszter lesz, Bajnai Gordon új tárcát kap, Lamperth Mónika megválik miniszteri posztjától.
2008. április 29. kedd 08:59 - Szalay Gergely
A Szabad Demokraták vasárnap nekivágtak újabb elnöki belkampányuknak, és megerősítették a párt vezetőségét a koalíció felmondásában. Szerdával leköszön az MSZP-SZDSZ koalíció, és az MSZP egyedül kezd kormányozni – több szempontból is új gárdával.

A szabad demokrata miniszterek és államtitkárok távoznak (noha Kovács Kálmán államtitkár, korábbi informatikai miniszter tegnap még szelíden megjegyezte, hogy nem kéne ennyire sietni, de nem az ő álláspontja győzött), helyükre új emberek kerülnek. Akik közül többen a párt és kormány szempontjából is újak – bár néhány munkahelyváltás is lesz.

A hivatalos bejelentésen Gyurcsány Ferenc megköszönte a szabad demokrata partnerek eddigi munkáját, és az új kormány működését meghatározó fő szempontként a gazdaságfejlesztést és az innovációt nevezte meg: kedvezőbb beruházási és munkahelyteremtési helyzet létrehozását tekintik legfontosabb céljuknak. Ezt szolgálja az új struktúra is.

Amit persze az országgyűlésnek még meg is kell szavaznia: ez 2-3 hét alatt történhet meg, addig a jelenlegi minisztériumi felállás működik majd, az új vezetőkkel.

Az új kormánytagok listája a következő:

Horváth Ágnes egészségügyi minisztert Székely Tamás, az OEP főigazgatója váltja – a hír tehát igaz, az információval már korábban is lehetett találkozni. Államtitkára Vojnik Mária lesz, aki az MSZP egészségügyi szakpolitikusaként került korábban többször is reflektorfénybe – majd az elmúlt két évben inkább talonba.

A Persányi Miklóst váltó Fodor Gábort Szabó Imre aktív természetjáró (nem mellesleg az MSZP Pest megyei elnöke) váltja.

Lamperth Mónika, az MSZP-kormányok sokáig kihagyhatatlannak vélt minisztere új, szerényebb megbízatást kap; a szociális és munkaügyi minisztériumot Szűcs Erika (jelenleg Miskolc alpolgármestere, korábban a kormányfő volt cégének korábbi alkalmazottja, nem mellesleg az országos választmány alelnöke) vezeti majd, míg Lamperth még államtitkári megbízást sem kap. El azért nem tűnik, de erről később.

Néhány tárcánál jelentősebb átalakulások várhatók: a gazdasági minisztériumot Kákosy Csaba távozása után több részre szervezik szét, ezek egyikét Bajnai Gordon veszi majd át, fejlesztési és gazdasági miniszterként. Külön tárca jön létre az infrastruktúra fejlesztésére, Szabó Pál korábbi Posta-vezérigazgató vezetésével, államtitkári poszton Puch Lászlóval. Szabó állítólag már korábban is kiszemelt volt kormányzati posztra, de a posta biciklibotránya után egy ideig jegelték az ötletet. Puch a baranyai lobbiként emlegetett társaság prominense, pártpénztáros – volt, a posztot ugyanis a hírek szerint Puch távozásával meg is szüntetik.

Szintén új kabinet jön létre a kutatás és fejlesztés (k+f, ahogy emlegetni szokás) koordinálására: vezetője Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora lesz, tárca nélküli miniszterként.

Sőt: az önkormányzati ügyek is önálló minisztériumhoz kerülnek: ezt Gyenesei István, MSZP-támogatású független honatya irányítja majd, aki korábban a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke volt (egyúttal a Harmadik Oldal Magyarországért és a rövid életű Centrum Párt egyik alapítója is).

Megszűnik a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület is, aminek államtitkárai (egykori miniszterek: Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István és Németh Imre) az előkészítés körül munkálkodnak majd különböző minisztériumokban – figyelembe véve a kisebbségi kormányzás feltételrendszerét is, valószínűleg bőven lesz munkájuk.

Új kormány, új párt?

A hivatalos verzió szerint Lamperth Mónika a párt kérésére átveszi az MSZP operatív irányítását és lemond miniszteri posztjáról. A több miniszteri posztot is megjárt somogyi képviselő a pártelnök kabinetjét vezetheti, és a Táncsics Alapítvány vezetését is átveszi Baja Ferenctől.

Ez pedig többről árulkodhat, mint amennyinek tűnik: sajtóértesülések szerint a pártstruktúra átalakításával is újra próbálkoznak az MSZP-ben – ez magyarázza Lamperth megtartását (illetve az elnöki kabinet, mint olyan létrehozását), illetve a népes megyékben (Borsod és Pest) népszerű Szűcs és Szabó kinevezését – és az eddig Puch hitbizományának tűnő pártpénztárosi funkció megszűntetését is.

Nem biztos, hogy megérte
Bár a koalíciós pártok népszerűségük növekedését várták a szakítástól, az eddigi felmérések nem igazolják igyekezetüket: az SZDSZ támogatottsága változatlanul két százalék körül van, de az MSZP-szimpatizánsok körében jelentősen romlott megítélésük: jelenleg csak minden tizedik biztos szocialista szavazó második kedvence a liberális párt (ami pont fele az MDF hasonló népszerűségének ugyanebben a körben).

Egy százalékkal gyengült az MSZP megítélése is: a Népszabadság által közölt felmérés szerint a nagyobbik kormánypárt 23 százalékon áll a biztos szavazók körében – szemben a Fidesz 68 százalékával.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását