2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ombudsmani közlemény a pályázatokról

A pályázók adatainak jogi megítélése attól függ, hogy milyen szervezetről illetve személyről van szó. Amennyiben a pályázó közfeladatot ellátó szerv, akkor adatai közérdekűek és nyilvánosak.
2008. április 29. kedd 15:24 - Hírextra
 Ha a pályázatot - nem közfeladatot ellátó - társadalmi szervezet, gazdasági társaság nyújtja be, adatai csak részben minősülnek közérdekből nyilvánosnak. A jogi szabályozás ebben az esetben korlátozott körben, például a nyilvántartásba vétellel és a pályázati döntésekkel kapcsolatban írja elő a nyilvánosságot. A magánszemélyek, egyéni vállalkozó pályázók adatai személyes adatnak minősülnek. A személyes adat pedig alapvetően nem nyilvános, csak akkor hozható nyilvánosságra, ha azt törvény írja elő, vagy az érintett hozzájárul.

Mindezt az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa fejti ki állásfoglalásban, amelyet egy intézmény kért. Az ombudsman arra is rámutat, hogy a nyilvános adatokat a jogszabályokban előírt körben kötelezően kell közzétenni, egyedi igény esetén hozzáférhetővé kell tenni, de a közzététel történhet kérés nélkül is. Ez utóbbi, az úgynevezett "proaktív" eljárás a pályázati rendszer jogszerű és hatékony működésének egyik garanciája lehet, ami a pályázók érdekét is szolgálja. Mivel közpénzek felhasználásáról van szó, az átláthatóság és ellenőrizhetőség - mint közérdek - kiemelt fontosságú. Ugyanakkor viszont a közérdekű adatok nyilvánosságához és a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogoknak egymásra tekintettel kell érvényesülniük – figyelmeztet az ombudsman.

A pályázati regisztráció során célszerű a pályázók tájékoztatása arról, hogy adataik a jogszabály értelmében nyilvánosak, kezelésükhöz a jogalapot törvény biztosítja – mutat rá állásfoglalásában a biztos. A közelmúltban hatályba lépett a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény. Ez meghatározza a közzéteendő adatkört, továbbá közérdekből nyilvános adattá minősíti a pályázatokkal kapcsolatos adatokat. Ez az adatkör azonban meglehetősen tágan, pontatlanul van meghatározva, ezért az ombudsman kezdeményezni fogja a pontosítását.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását