2024. április 20. - Tivadar

Rántottát kentek az agyaghadseregre

Csin Si-huang (Qin Shihuang, Kr. e. 259-210), az első kínai császár híres terrakotta-hadseregének hétezer agyagharcosát és lovát elkészültük után felvert tojással borították.
2008. április 28. hétfő 09:22 - Hírextra
Német és olasz vegyészek szerint, akik a "cseréphadsereg" néhány alakjáról vett mintát elemezték, a tojással a lakkréteget borították, ily módon tartósítva a harcosokat borító színpompás festést - olvasható az ABC Science hírei között.

"A tojásalapú festék általában nagyon tartós, s nem oldódik a vízben… Ennek következtében kevésbé érzékeny a nedvességre" - mutatott rá Catharina Bla:nsdorf, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója.

A tojás fehérjéi biztosították a színezékeknek a lakkréteghez való kötődését, miáltal szintén javult a festékréteg textúrája és sűrűsége - emelte ki Ilaria Bonaduce, a Pisai Egyetem kutatója.
A tudósok, akik vizsgálataik eredményét a Journal of Cultural Heritage legújabb számában publikálták, mintát vettek a harcosok arcáról, a térdeplő íjászokról, valamint összegyűjtötték a padlón lévő festékmaradványokat. A továbbiakban vegyelemzésnek vetették alá a mintákat.
A vegyészek eredetileg úgy vélték, hogy állati eredetű enyv lehetett a festékek kötőanyaga, ám minden adat arra utal, hogy ez tojás volt. Ami a színezékek alapanyagát illeti, a korabeli művészek egyebek közt fehér ólomércet, malachitot, kvarccsillámokat, cinóbervöröset, faszénkormot, krómvöröset, azuritot, rézvegyületeket alkalmaztak.

Az élénk színek fontosak voltak. Abban a korban a festékek igen drágák voltak, így a színpompás hadsereg, a lehető legértékesebb dolognak számított.

"Egy császárt pedig a lehető legjobb dolgok illettek meg" - hangsúlyozta Catharina Bla:nsdorf
A szilárd terrakotta és az ugyancsak tartós tojásfesték arra enged következtetni, hogy a "cseréphadsereg" az örökkévalóságnak készült.

Az agyagharcosokon nyolcvan mesterember tüntette fel szignóját: ezek némelyike a császári udvarból érkezett, mások a helyi fazekasok közül verbuválódtak.

Erica Ribechini, a Pisai Egyetem Kémiai és Ipari Vegyészeti Intézetének kutatója szerint, aki nem vett részt a projektben, a vizsgálati eredmények nagyon jól megalapozottak.

"A terrakotta-hadsereg nagyon híres, ennek ellenére meglehetősen keveset tudunk róla" - mondta.
Erica Ribechini szerint a tojás alkalmazásával kapcsolatos felfedezés már azért is érdekes, mert ugyanabban a korban az antik görögök és a Római Birodalom művészei is ezt használták kötőanyagként a freskók készítésénél.

A felfedezés egyébként nagyon hasznos lehet a terrakotta-hadsereg restaurálásánál és az állagmegóvási munkáknál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását