2024. április 28. - Valéria

Készül az első űrturista

Vlagyimir Gruzgyev, az első orosz űrturista a Szojuz űrhajó legénységével együtt megkezdi a felkészülést a jövő év őszére tervezett űrutazására - jelentették be hétfőn Moszkvában. Korábban Gruzgyev nyári szabadsága idején átesett a szükséges orvosi és egy
2008. január 7. hétfő 14:11 - Hírextra

Ezúttal a felkészülés megkezdéséről szóló bejelentéshez az adta az apropót, hogy a jövendő űrturista aláírta a megfelelő szerződést a Roszkoszmosszal, az Orosz Űrügynökséggel.

Gruzgyev a tervek szerint 2009 októberében keresi fel a Nemzetközi Űrállomást. Előtte idén tavasszal egy orosz űrhajón az állomásra indul egy dél-koreai űrhajós, idén ősszel az orosz űrturistautakat értékesítő amerikai Space Adventures céggel kötött szerződés alapján Richard Garriot videojáték-tervező, Owen Garriot amerikai űrhajós fia indul a világűrbe, 2009 tavaszán pedig egy további űrturista következik, akinek nevét egyelőre titokban tartják.

Eddig összesen öt civil járt a világűrben: 2001-ben az amerikai Dennis Tito, 2002-ben a dél-afrikai Mark Shuttleworth, 2005-ben Gregory Olsen amerikai tudós, 2006-ban első nőként az iráni származású, amerikai Anouseh Ansari távközlési vállalkozó, 2007 áprilisában pedig Charles Simonyi magyar származású amerikai milliárdos, informatikai vállalkozó.

Az első négy 20 millió dollárt, Simonyi már 25 millió dollárt fizetett a felkészülésért és az útért, de az űrutazás ára 2007 júliusában 30-40 millió dollárra emelkedett. A Space Adventures azonban már fakultatív programot is kínál: mint honlapjáról kiderül, az űrturisták is kiléphetnek a jövőben a világűrbe, s e program ára külön 15 millió dollár. A cég egyébként 2011-re már a Holdra kínál utazást 100 millió dollárért.

Akinek ennyi pénze nincs, az újabban kipróbálhatja a felkészülés részleteit Oroszországban, ami az űrutazásnál jóval kevesebbe kerül, de olcsónak még így sem nevezhető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását