2024. május 14. - Bonifác

Nem lesznek előrehozott választások?

Az SZDSZ-nek és az MSZP-nek is jót tehet a koalíciós szakítás, előrehozott választásokkal pedig továbbra sem kell számolni - nyilatkozták az MTI-nek elemzők az után, hogy a szabad demokraták küldöttgyűlése megszavazta a kilépést a koalícióból. A szakértők
2008. április 28. hétfő 07:15 - Hírextra
Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting szakértője és Kiszelly Zoltán politológus is egyetértett, hogy a szocialistáknak és a liberálisoknak is jót tehet a koalíciós szakítás.
Kiszelly Zoltán szerint a kisebbségi kormány akkor lehet életképes, ha programok szintjén meg tudnak egyezni a pártok. A parlamenti erők azonban látványpolitizálást folytatnak, emiatt nem biztos, hogy működőképes lehet a kisebbségi kormány - tette hozzá.

A politológus szerint a szocialistáknak a törvénytervezetek elfogadásához vagy az SZDSZ támogatására lesz szükség, vagy arra, hogy a Fidesz és az MDF képviselőinek egy része ne szavazzon.

A két elemző szerint még mindig nem reális az előrehozott választás lehetősége, a Fideszen kívül ugyanis egyik parlamenti párt sem érdekelt ebben.

Szomszéd Orsolya ugyanakkor rámutatott: ha az MSZP kisebbségi kormányzása ellehetetlenül, folyamatosan leszavazzák a parlamentben a javaslataikat, akkor lélektanilag el lehet oda jutni, hogy "ennél már minden jobb".

A politológusok abban is egyetértettek, hogy a koalíciós szakítás mind a két pártnak jól jöhet.
Kiszelly Zoltán kiemelte: a szocialisták az új helyzetben jónéhány "kádert" el tudnak majd helyezni a felszabaduló korábbi SZDSZ-es posztokon, ráadásul a minisztériumi megrendelések is hozzájuk kerülnek. Mivel ezeket az új posztokat Gyurcsány Ferenc osztja el, ez megerősítheti pozícióját - tette hozzá.

Az MSZP külső megítélése azonban attól függ majd, hogy mennyire tudnak nyáron érdemi törvényeket előkészíteni, és ezekhez meg tudnak-e nyerni más politikusokat szakmai vonalon - mondta Kiszelly Zoltán.

Szomszéd Orsolya szerint az MSZP-nek az új helyzet lehetőséget biztosít arra, hogy baloldaliságát, pragmatizmusát hangsúlyozza, ami szimpatikus lehet a választóknak. Kérdés azonban, hogy ez sikeres lesz-e a régi emberekkel - tette hozzá.

A politológus kiemelte: a liberálisok júniusi tisztújításáig az MSZP nem vár túl sokat a két párt közötti együttműködéstől.

A két elemző szerint a vasárnapi SZDSZ-küldöttgyűlés már nem is a koalíciós szakításról, sokkal inkább a tisztújító kampányról szólt.

Szomszéd Orsolya kiemelte: a pártelnöki székért folytatott versenyben Kóka János pozícióit gyengítik a koalíciós szakítással kapcsolatos kételyek és kritikák. Nem világos az sem, hogy hogyan képzeli el a pártelnök az MSZP-vel folytatott jövőbeli viszonyt - tette hozzá. Fodor Gábor ugyanakkor magabiztosabbnak tűnik, számára a legfontosabb az előrehozott választások elkerülése - mutatott rá.

A vasárnapi küldöttgyűlésen egyébként Kóka János és Fodor Gábor is új koalícióról beszélt: amíg azonban a pártelnök párton belüliről, addig a leköszönő miniszter a két párt közöttiről - fűzte hozzá Szomszéd Orsolya.

Kiszelly Zoltán rámutatott: Kóka Jánosnak a koalíciós szakítás, Fodor Gábornak a maradás volt az érdeke. Ez az álláspont valószínűleg a következő hetekben is megmarad - húzta alá. Így a liberálisoknál csak látszategység van - hangsúlyozta a politológus.

Kiszelly Zoltán szerint a jelenlegi helyzet előnytelen a Fidesznek. Az ellenzéki pártnak ugyanis az lenne az érdeke, hogy a jelenlegi kormány véghezvigye a szükséges és népszerűtlen reformokat, hogy azt ne a kormányra készülő Fidesznek kelljen megtennie - a lengyel és a szlovák példának megfelelően. A szocialisták azonban úgy tűnik, hogy nem fogják ezt a szívességet megtenni a Fidesznek, hiszen ez a lengyel és a szlovák baloldal megsemmisüléséhez vezetett - tette hozzá.
A politológus úgy látja, hogy a kisebbségi kormányzás sodródást jelent majd, mert mindegyik párt a kivárásra játszik.

Szomszéd Orsolya szerint épp ezért a Fidesz kényelmes helyzetben van: a párt is a kivárásra játszik, és arra koncentrál, hogy összetartsa a szavazóbázisát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását