2024. június 12. - Villő

Obama és Clinton fej-fej mellett

Még sokáig kétséges maradhat, hogy lesz-e az Egyesült Államoknak fekete bőrű elnökjelöltje, majd elnöke. Bár hamarosan két olyan államban zajlanak le a demokrata párti előválasztások, ahol Barack Obama győzelme jósolható, még ezek sem teszik biztossá az I
2008. április 28. hétfő 07:18 - Hírextra
A demokrata aspiránsok most Indianára és Észak-Karolinára koncentrálnak, ezek mindegyikében Obama győzelmét jósolják, azonban még ezek az eredmények sem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megszerezze elnökjelöltséget.

A négyek, vagyis az egykori elnökaspiráns, John Edwards, az egykori alelnök Al Gore, a Demokrata Párt egyik vezetője, Howard Dean, és a képviselőház elnöke, Nancy Pelosi döntheti el a színes bőrű aspiráns sorsát a május 6-ai előválasztások után. Ők ugyanis képesek mozgósítani annyi elektort, ahány a győzelemhez kell.

Ha Obamának nem sikerül megtörnie az idősebb fehér szavazók ellenérzéseit, nem sok esélye van arra, hogy a Fehér Házba jusson. Az iskolázatlan fehérek, különösen a már nem fiatal szavazók között ugyanis sokaknak van ellenérzése azzal kapcsolatban, hogy egy fiatal, tapasztalatlan afroamerikai férfi irányítsa az országot, akinek ráadásul iszlám hangzású neve van.

Közben Hillary Clinton újabb televíziós vitára hívta Barack Obamát, az Illionis-i szenátor azonban elutasító választ kapott.

Clinton helyi idő szerint szombaton egy Indiana szövetségi állambeli kampányrendezvényen felvetette: a televíziós vitát kérdésekkel irányító műsorvezető nélkül, egymást kérdezgetve kellene ütköztetniük nézeteiket a kamera előtt. Clinton kampánystábja az ajánlatot hivatalos formában is elküldte Obama kampánytörzsének.

A New York-i szenátor lényegében elutasító választ kapott. Obama szóvivője útján közölte, hogy már 21 vitát folytatott le vetélytársával, s fontosnak tartja, hogy a következő tíz napban közvetlenül Indiana és Észak-Karolina állam szavazóit szólítsa meg. Május elején e két államban tartják a következő, párton belüli előválasztásokat az elnökjelölt személyéről.

Clinton kedden fontos győzelmet aratott Obama felett Pennsylvania államban az előválasztásokon, az amerikai sajtó szerint ezzel életben tartotta esélyeit az elnökjelöltség elnyerésére.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását