2024. május 5. - Györgyi

Budapesti Vonósok a Magyar Szimfonikus Körképben

A Budapesti Vonósok kamarazenekar ad koncertet a Magyar Szimfonikus Körkép sorozatában szombaton; az együttes Orbán György Albumlapok Razumovszkij grófnak című alkotását is bemutatja a Művészetek Palotájában.
2008. április 28. hétfő 09:13 - Hírextra
Bánfalvi Béla, a zenekar koncertmestere az MTI-nek elmondta, hogy két Ha:ndel művel kezdik a hangversenyt, a népszerű Vízi zene harmadik szvitjével, majd a B-dúr concerto grossót játsszák, amely szerinte elég ritkán hallható. Bach d-moll orgonaversenyét Fassang László adja elő a vonósok kíséretével; végül Haydn A-dúr szimfóniája hangzik el.

"Az Albumlapok Razumovszkij grófnak című mű hét karakterdarab szvitszerű sorozata. Eltávolító játék, tele utalással, idézetszerű felvillanásokkal, a tételekből olykor mintha Ravel mesefigurái kacsintanának ránk" - olvasható a műről készült összegzésben. Razumovszkij gróf alakját az op. 59-es Beethoven vonósnégyesek is őrzik, a biedermeier Bécsben a társaság egyik fontos alakja volt a mecénás orosz arisztokrata.

A Budapesti Vonósok kamarazenekara 1977-ben, a Zeneakadémia akkori végzős hallgatóiból alakult. 1982-ben elnyerték a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját, 1983-tól adnak koncertsorozatot a Zeneakadémián. Európa országain kívül gyakorta fellépnek az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben, visszatérő vendégek Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia, Belgium és Lengyelország rangos fesztiváljain.

A világ élvonalába tartozó együttes a nemzetközi zenei élet olyan kiemelkedő szólistáival koncertezett és koncertezik rendszeresen, mint például Ágoston András, Drahos Béla, Frankl Péter, Reinhold Friedrich, Irena Grafenauer, Jandó Jenő, Kocsis Zoltán, Lencsés Lajos, Pauk György, Perényi Miklós és Josef Suk. A zenekar napjainkig mintegy hatvan lemezt készített; jelentős vállalkozásai közé tartozik Johann Christian Bach összes sinfonia concertantéjának rögzítése világpremierként, valamint a Vivaldi concertóit és zenekari műveit tartalmazó sorozat.
A Magyar Szimfonikus Körkép január 16-án indult, az idei sorozatban is összesen 17 zenekar lép fel. A körkép alapötlete 2005 első hónapjaiból, a Művészetek Palotája próbaüzeme idejéből
származik, amikor a zenekarok felkérésre próbálták ki az új hangversenyterem akusztikáját. A körkép koncertjein mindig meg kell szólalnia egy kortárs magyar műnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását