2024. május 3. - Tímea, Irma

A pszichózis elleni szer veszélyes az idősekre

Azok az idősebb páciensek, akik pszichózis elleni gyógyszert kezdenek szedni, az első héten növekszik a tüdőgyulladás kockázata - írja egy holland tanulmány.
2008. április 28. hétfő 09:09 - Hírextra
A kezelés megkezdése után egy hónappal a kockázat már nem áll fenn, közölte a Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban Rob J. van Marum kutatócsoportja. A kezelést általában a szellemi leépülés hatásainak csökkentése érdekében kezdik az utrechti Egyetemi Orvosi Központ kutatói szerint.

A felmérések szerint az ápolóotthonok lakóinak negyven százalékát kezelik a szerrel, az esetek mintegy felében "nem megfelelő" módon.

A kutatók 22.944, hatvanöt év fölötti páciens gyógyszertári és kórházi adatbázisokban összegyűlt adatait elemezték, akiknek 1985 és 2003 között bármikor antipszichotikumot írtak fel.

Minden egyéb befolyásoló tényező (életkor, más gyógyszerek, más betegségek) hatását is figyelembe véve a vizsgálat azt mutatta, hogy a tüdőgyulladás miatti kórházi ápolás valószínűsége 60 százalékkal nagyobb volt azoknál, akik aktuálisan ilyen szert szedtek.

Az antipszichotikum alkalmazásának első hetében a kockázat négy-ötszörös volt, de gyorsan csökkent az első hónap végére.

A kutatók szerint eredményük összhangban van azokkal a jelentésekkel, melyek szerint az idős emberek halálozási aránya emelkedik közvetlenül a pszichózis elleni terápia megkezdése után. Az ok egyelőre ismeretlen, de van Marum és munkatársai feltételezik, hogy a nyelési nehézség okozhatja, mely a szer egyik mellékhatása.

A kutatók az antipszichotikumok előnyeinek és kockázatának alapos mérlegelésére hívják fel az orvosok figyelmét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását