2024. május 9. - Gergely

A hangsúlyok máshová kerülnek - új kormánystruktúra

A ciklus felénél új szakasz kezdődik a kormányzásban: a kormány programja nem változik, de az összetétele, a szerkezete és a hangsúlyok igen - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országházban, az új kormánytagok bemutatásakor.
2008. április 28. hétfő 14:38 - Hírextra
Mindannyian erős és büszke Magyarországot szeretnénk, ezért ez az átalakítás vezérlő elve is -fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szavai szerint a következő két év munkájának középpontjában a növekedés, a fejlesztés, a gyarapodás és a munkahelyteremtés áll. A kormányzati ciklus további szakaszában a beruházásra, a kutatásra, a fejlesztésre és az innovációra helyeződik a hangsúly.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy a változásokhoz törvényt kell módosítani, ami két-három hétig eltarthat, így egyelőre - a bizottsági meghallgatásokat követően - a jelenlegi szerkezetben teszik le az esküt az új tárcavezetők. Ez alól az új önkormányzati miniszter a kivétel, aki ezt csak a törvénymódosítás elfogadása után teheti meg.

Kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, az új államtitkárok névsorán az "utolsó simításokat végzik", a névsort várhatóan a nap folyamán, a délutáni órákban teszik közzé. Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte: a jelenleg még SZDSZ-es vezetésű minisztériumokban május 1-jétől állnak munkába az új államtitkárok.

"Nyitott, párbeszédben kormányzó, a társadalmi partnerség értékeire vigyázó, nyugodt reformpolitikát folytató, kiegyensúlyozott kormányzásra készülünk" - mondta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e a jövőben állandó egyeztető fórum az SZDSZ-szel, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a szabad demokraták érdekeltek a sikeres kormányzás folytatásában. Mint mondta, az intenzív együttműködés szerkezeti feltételeit a következő hetekben kell kialakítani.

Szocialisták és szabad demokraták egyaránt abban érdekeltek, hogy ez szabályozott, áttekinthető, átlátható folyamat legyen - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón megköszönte a szabad demokrata kormánytagok munkáját. Értékelése szerint az elmúlt tíz évben Magyarország erősebb és élhetőbb lett.

Egyes területekről külön is szót ejtve a miniszterelnök a szocialista-szabad demokrata kormány eredményeként kiemelte a felsőoktatás fejlesztését, mely - mint mondta - Magyar Bálint és Hiller István minisztersége alatt klebersbergi időszakot idézett, és az elmúlt ötven-hatvan év legnagyobb, átfogó felsőoktatási fejlesztése és korszerűsítése volt.

Gyurcsány Ferenc szerint nyilvánvalóvá vált, hogy az egészségügyi szolgáltatás biztosításelvű. Ugyancsak a koalíciós kormány eredményei közé sorolta a miniszterelnök azt is, hogy az átlagos jövedelmek vásárlóértéke 30, a nyugdíjaké 40 százalékkal emelkedett.

Megszűnt a sorozott hadsereg, Miskolcig, Nyíregyházáig, Debrecenig és Szegedig autópálya visz, szintén autópálya épül a Balaton déli pártján, híd épült a Dunán Dunaújvárosnál, és a konvergenciaprogram alapján egyensúlyi pályára állt a gazdaság - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő sajtótájékoztatója végén mindenkitől azt kérte, támogassák a Magyarország fejlesztési programját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását